Adana ilinde ilkokul çağındaki çocukların arkeolojiye ve kültürel mirasa yaklaşımları
Adana province primary school children's approaches to culturel heritage and archaeology
- Tez No: 961573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Kültürel Miras, Toplum Arkeolojisi, Çocuklar İçin Arkeoloji, Archaeology, Culturel Heritage, Public Archaeology, Archaeology for Children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Geleceğimiz olan çocuklara arkeoloji ve kültürel miras bilinci aşılamak Anadolu'da yaşayan bizler için büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda toplum arkeolojisi kavramının gelişmesi ile birlikte arkeolojinin sadece akademik bir çalışma ile sınırlı olmadığı, tarihi unsurların yerel toplulukları da sürece dahil ederek korunması fikri ile birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Tez kapsamında; Adana İlinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı iki devlet ilkokulu ve bir özel ilkokul seçilmiştir. Çalışma grubu olarak 4. sınıf öğrencileri belirlenmiştir. İlkokul 4. sınıf öğrencilerine arkeoloji ve kültürel miras konularında bilinç kazandırmak amacıyla bir sunum gerçekleştirilmiştir. Sunum öncesinde, öğrencilerin arkeoloji ve kültürel miras konularındaki mevcut bilgi düzeylerini ve algılarını ölçmek amacıyla anket uygulanmıştır. Sunumun ardından aynı anket tekrar edilerek sunumun öğrenciler üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is of great importance for those of us living in Anatolia to instill awareness of archaeology and cultural heritage in children, who are our future. In recent years, with the development of the concept of public archaeology, various studies have been conducted with the idea that archaeology is not limited to academic work alone but also involves local communities in the process of preserving historical elements. Within the scope of this thesis, two public primary schools and one private primary school affiliated with the Ministry of National Education in Adana province were selected. Fourth-grade students were chosen as the study group. A presentation was conducted to raise awareness among fourth-grade primary school students about archaeology and cultural heritage. Before the presentation, a questionnaire was administered to assess the students' existing knowledge and perceptions of archaeology and cultural heritage. The same questionnaire was repeated after the presentation to evaluate its impact on the students.