Early career researchers' self-perceived effects of different medium of instruction background in the academic context: Challenges, strategies, and language preferences
Farklı eğitim dili geçmişine sahip olan akademik kariyerinin başındakı araştırmacıların algıları: Zorluklar, stratejiler ve dil tercihleri
- Tez No: 961627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BOZYİĞİT, DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN YEŞİLÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Beceriler, Araştırma Zorlukları, Eğitim Dili, Kariyerinin Başındaki Araştırmacılar, Stratejiler, Türk Yükseköğretimi, Academic Skills, Early Career Researchers, Medium of Instruction, Overcoming Strategies, Research Challenges, Turkish Higher Education
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu nitel fenomenolojik çalışma, farklı eğitim dili geçmişlerinin kariyerinin başındaki araştırmacılar üzerindeki öz-algılanan etkilerini Türk akademik bağlamında incelemiştir. Çalışma özellikle, genç araştırmacıların karşılaştıkları araştırmayla ilgili zorlukları, bu zorlukların üstesinden gelmek için kullandıkları stratejileri ve akademik dil tercihlerini araştırmıştır. Araştırmaya Türkiye'deki üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde araştırma görevlisi olarak çalışan her biri ikişer katılımcı içeren üç grup genç araştırmacılar dahil edilmiştir: hem lisans hem yüksek lisans eğitimini İngilizce eğitim dilinde alanlar, her iki eğitim düzeyini de Türkçe eğitim dilinde alanlar ve lisans eğitimini İngilizce, yüksek lisans eğitimini Türkçe dilinde alanlar. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış ve yansıtıcı tematik analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, eğitim dili geçmişlerinden bağımsız olarak, kariyerinin başındaki araştırmacıların akademik dil becerileri, araştırma yazma ve yayınlama ile mesleki gelişim konularında zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymuştur. İngilizce eğitim dili geçmişli araştırmacılar içerik ve dile eş zamanlı odaklanma konusunda zorlanırken, Türkçe eğitim dili geçmişli araştırmacılar İngilizce akademik yazma ve yayın konularında güçlükler yaşamıştır. Farklı eğitim dilleri arasında geçiş yapan araştırmacılar ise diller arası akademik terminolojilere uyum sağlama konusunda ek zorluklar yaşamıştır. Sonuçlar, farklı eğitim dili bağlamlarında hem Türkçe hem İngilizce akademik yazma becerilerine ve araştırma eğitimine yetersiz vurgu yapıldığını göstermiştir. Bu zorlukların üstesinden gelmek için, erken kariyer araştırmacıları çeşitli dijital araçlar ve çeviri hizmetleri kullanırken, kişisel stratejiler de geliştirmiştir. Çalışmanın bulguları, yükseköğretim kurumlarının eğitim dili geçmişlerinden bağımsız olarak, kariyerinin başındaki araştırmacıların akademik gelişimlerini daha iyi desteklemek için yapılandırılmış destek sistemleri ve mentorluk programları geliştirmeleri açısından önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative phenomenological study investigates the self-perceived effects of different medium of instruction (MOI) backgrounds on early career researchers' (ECRs) experiences in the Turkish academic context. Specifically, the study examines the research-related challenges ECRs encountered, the strategies they employ to overcome these challenges, and their academic language preferences in research practices. The study includes three groups of ECRs each including two participants who work as research assistants in Faculties of Education at Turkish universities: those who received both bachelor's and master's education in English medium instruction (EMI), those who received both in Turkish medium instruction (TMI), and those who transitioned from EMI undergraduate to TMI graduate education. Data were collected through semi-structured interviews and analysed using reflexive thematic analysis (RTA). The findings revealed that regardless of their MOI backgrounds, ECRs faced challenges in academic language skills, research writing and publication, and professional development. While EMI background ECRs struggled with dual focus on content and language, TMI background ECRs encountered difficulties with English academic writing and publication. ECRs who transitioned between MOIs experienced additional challenges in adapting to different academic terminologies. The results highlight insufficient emphasis on both Turkish and English academic writing skills and inadequate research training across different MOI contexts. To overcome these challenges, ECRs utilized various digital tools and translation services while also developing personal strategies. The study's findings have implications for higher education institutions in terms of developing structured support systems and mentorship programs to better assist ECRs in their academic development, regardless of their MOI background.