Öğrenci yeterliliklerine etkisi açısından Türkiye'de işitme engelli bireylere yönelik din eğitimi ve kullanılan öğretim materyalleri (Diyanet İşleri Başkanlığı örneği)
Religiuos education and teaching materials used for hearing-imparied individuals in Turkey in terms of its effects on student competancies (Example of the Presidency of Religious Affairs)
- Tez No: 961648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARA TINAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Yeterlilikleri, İşitme Engelli Bireyler, Din Eğitimi, Materyal, Student Competencies, Hearing Impaired Individuals, Religious Education, Material
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde eğitim alan işitme engelli bireylere yönelik din eğitimi süreçlerini ve kullanılan öğretim materyallerinin öğrenci yeterliliği üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hedefi, işitme engelli bireylerin din eğitimi sürecinde karşılaştıkları güçlükleri belirlemek ve bu süreçte kullanılan materyallerin öğrenme yeterliliğine katkı düzeyini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış; Gaziantep, Mardin, Malatya ve Batman illerinde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde eğitim gören 38 işitme engelli öğrenci ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sunulan din eğitimi hizmetlerinden genel anlamda memnuniyet duyduklarını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, öğretim materyallerinin etkili ve verimli kullanılabilmesi için bireylerin engellilik düzeylerinin, yaşlarının ve mevcut akademik yeterliliklerinin dikkate alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede, din eğitiminde kapsayıcı bir yaklaşım benimsenmesi ve bireysel farklılıklara duyarlı materyallerin geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the religious education processes provided to hearing-impaired individuals within the framework of the Presidency of Religious Affairs (Diyanet İşleri Başkanlığı) and to assess the impact of the instructional materials used on student proficiency. The primary objective of the research is to identify the challenges faced by hearing-impaired individuals in religious education and to evaluate the effectiveness of teaching materials in enhancing their learning competencies. The study employed a qualitative research design utilizing semi-structured interview techniques. Interviews were conducted with 38 hearing-impaired individuals receiving religious education in the provinces of Gaziantep, Mardin, Malatya, and Batman under the auspices of the Presidency of Religious Affairs. The findings of the research indicate that participants generally expressed satisfaction with the religious education services offered by the institution. However, it was also concluded that factors such as the severity of individuals' hearing impairments, their age, and current level of academic proficiency should be taken into account in the preparation and implementation of instructional materials. In this regard, the study underscores the necessity of adopting an inclusive approach in religious education and emphasizes the importance of developing materials that are responsive to individual differences.