Farklı vertikal iskeletsel yüz yapılarında farklı apikal rezeksiyon tekniklerinin oluşturduğu stres dağılımı: sonlu elemanlar analizi
Influence of different apical resection techniques on stress distribution under variable occlusal loads representing different vertical skeletal facial relations: a finite element analysis
  1. Tez No: 961867
  2. Yazar: GÜLGÜN ATAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KELEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Isırma kuvveti, endodontik mikrocerrahi, kemik penceresi, trefin, apikal rezeksiyon, sonlu elemanlar analizi, Bite force, endodontic microsurgery, bone window, trephine, apical resection, finite element analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ATAY YILMAZ, G., Farklı Vertikal İskeletsel Yüz Yapılarında Farklı Apikal Rezeksiyon Tekniklerinin Oluşturduğu Stres Dağılımı: Sonlu Elemanlar Analizi, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Bu çalışmada farklı vertikal iskeletsel yüz yüksekliklerine (kısa yüz, normal yüz, uzun yüz) ve doğal olarak farklı maksimum oklüzal ısırma kuvvetlerine sahip hastalarda mandibular molar dişlerde uygulanan farklı apikal rezeksiyon teknikleri dijital ortamda simüle edilerek dişte, kemikte ve greftte oluşan stresler karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan model, açık kaynaklı Visible Human Project'in (The National Library of Medicine, FACT SHEETS Office of Communications and Public Liaison National Library of Medicine, Maryland, USA) anonimleştirilmiş verisi kullanılarak elde edilmiştir. Bukkalinde 1 mm sağlam kortikal kemiğe sahip, mezial ve distal köklerinde 4 mm3 lezyonu bulunan mandibular molar bir dişe endodontik mikrocerrahi (EMS) ile 1.5 mm ve 4.4 mm çapında trefin frezler kullanılarak hedeflenmiş endodontik mikrocerrahi (TEMS) uygulanmıştır; ayrıca dikeyde 6 mm ve yatayda 12 mm boyutlarında bir kemik penceresi oluşturularak apikal rezeksiyon uygulanan modeller oluşturulmuştur. Kontrol grupları ise, sağlıklı pulpaya sahip ve herhangi bir cerrahi işlem uygulanmamış kanal tedavisiz dişler, yalnızca kanal tedavisi yapılmış ancak cerrahi işlem uygulanmamış lezyonlu ve lezyonsuz mandibular molar dişlerden oluşturulmuştur. Deneylerde, oluşturulan modellere sırasıyla kısa, ortalama ve uzun yüz tiplerine karşılık gelen maksimum oklüzal ısırma kuvvetleri (680 N, 593 N ve 454 N), bukkal cuspların (maziobukkal, distobukkal, distal kasp) lingual yüzeylerine ve santral fossaya, dişin uzun aksı doğrultusunda ve lingualden bukkale 45° eğimle olacak şekilde ayrı ayrı paylaştırılarak uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, oblik yükleme ve kısa yüz morfolojisinin, modellerde daha yüksek gerilim birikimine yol açtığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ATAY YILMAZ, G., The Stress Distribution Caused by Different Apical Resection Techniques in Different Vertical Skeletal Face Types: The Finite Element Analysis, Hacettepe University Faculty of Dentistry Department of Endodontics Specialty Thesis, Ankara, 2025. In this study, different apical resection techniques were digitally simulated on mandibular molars of patients with various vertical skeletal facial types (short face, average face, and long face) and naturally different maximum occlusal bite forces. The stress distribution in the tooth, bone, and graft were compared. The model used in the study was obtained using anonymized data from the open-source Visible Human Project (The National Library of Medicine, FACT SHEETS Office of Communications and Public Liaison National Library of Medicine, Maryland, USA). A standard digital model with a mandibular molar tooth and 1 mm of intact buccal cortical bone and 4 mm³ lesions in the mesial and distal roots was treated in four separate groups: targeted endodontic microsurgery (TEMS) using a 1.5 mm diameter trephine bur, TEMS using a 4.4 mm diameter trephine bur, endodontic microsurgery (EMS), and through a bone window technique measuring 6 mm vertically and 12 mm horizontally.The control groups consisted of healthy teeth with no root canal treatment or surgery, and teeth with or without lesions that had undergone only root canal treatment but no surgery. During the experiments, maximum occlusal bite forces corresponding to short, average, and long face types (680 N, 593 N, and 454 N, respectively) were applied separately to the lingual surfaces of the buccal cusps (mesiobuccal, distobuccal, and distal cusps) and the central fossa. These forces were applied both along the long axis of the tooth (vertical) and at a 45° oblique angle from lingual to buccal direction. The results showed that oblique loading and short facial morphology caused higher stress accumulation in the models.