Asymptotic analysis of highly reliable retrial queueing systems
Çok güvenilir tekrar denemeli sıra sistemlerinin asimtotik analizi
- Tez No: 96187
- Danışmanlar: PROF. VLADİMİR ANİSİMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Retrial queueing systems, rare events, s-set, asymptotic analysis. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET ÇOK GÜVENİLİR TEKRAR DENEMELİ SIRA SİSTEMLERİNİN ASİMTOTİK ANALİZİ Mümin Kurtuluş Endüstri Mühenlisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Profesör Vladimir V. Anisimov Haziran, 2000 Bu tez çalışması, bazı Markov tekrar denemeli sıra sistemlerindeki ilk müşteriyi kaybetme zamanının asimtotik analizi ile ilgilidir. Tekrar denemeli sıra sistemleri şu özellikleri ile tanımlanabilir: sisteme girdiği anda, bütün makinalan meşgul bulan müşteri, makinalarm bulunduğu alanı ter keder ve özel bir sıraya dahil olur. Müşteri rassal bir süreç sonunda tekrar makinalara servis için başvurabilir. Geldiğinde, bütün makinalaı ve bekleme yerlerini dolu bulan müşteriler, sistemden uzaklaşır (kaybedilir). Birinci müşteriyi kaybetme zamanı ile ilgili analiz, S-kümeleri diye bilinen ve monoton (tekdüze) yapılar diye bilinen kavramlar yardımı sayesinde yapılmıştır. Bir-makineli ve birden fazla makineye sahip olan sistemler için analiz yapılmıştır. Makinalarm süratli çalıştığı ve tekrar servis için deneyen müşterilerin bunu hızlı yaptığı farz edilerek, yukarıda sözü edilen sistemler incelenmiştir. Birinci kaybedilen müşterinin zaman dağılımının exponential olduğu kanıtlanmıştır. Anahtar sözcükler. Tekrar denemeli sıra sistemleri, nadir olaylar, s- kümeleri, monoton yapılar, asimtotik analiz. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASYMPTOTIC ANALYSIS OF HIGHLY RELIABLE RETRIAL QUEUEING SYSTEMS Mümin Kurtuluş M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Professor Vladimir V. Anisimov June, 2000 The thesis is concerned with the asymptotic analysis of the time of first loss of a customer and the flow of lost customers in some types of Markov retrial queueing systems with finite buffer. A retrial queueing system is characterized by the following feature: an arriving customer finding all of the servers busy must leave the service area and join a special buffer. After this it may re-apply for service after some random time. If the buffer is full the customer is lost. The analysis of the time of first loss of a customer is based on the method of so-called S - sets and the results about the asymptotic behavior of the first exit time from the fixed subset of states of semi-Markov process of a special structure (so-called monotone structure). Single server retrial queueing systems (M/M/l/m with retrials) as well as multiple server retrial queueing systems (M/M/s/m with retrials) are analyzed in cases of fast service and both fast service and fast retrials. Exponential approximation for the time of first loss and Poisson approximation for the flow of lost customers are proved for all of the considered cases.