Uluslararası ilişkilerde 11 Eylül sonrası terörizm algısı üzerine ABD propagandasının korku çekiciliği bağlamında incelenmesi
Examining U.S. propaganda on the perception of terrorism in international relations after 9/11 within the context of fear appeals
- Tez No: 961913
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUMRU KALELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Korku Çekiciliği, Propaganda, Eleştirel Söylem Analizi, George W. Bush, Meşruiyet, Terörle Savaş, 11 Eylül, Birleşmiş Milletler, Terörizm, Afganistan ve Irak müdahaleleri, Uluslararası İlişkiler, Fear Appeal, Propaganda, Critical Discourse Analysis, George W. Bush, Legitimacy, War on Terror, September 11, United Nations, Terrorism, Afghanistan and Iraq Interventions, International Relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Bu tez çalışması, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD'nin uluslararası ilişkilerde terörizm algısını söylem yoluyla nasıl şekillendirdiğini ve bu doğrultuda yürüttüğü propaganda faaliyetlerini korku çekiciliği bağlamında incelemektedir. Çalışmanın odağını, ABD Başkanı George W. Bush'un dünya kamuoyuna hitap ettiği en önemli platform olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmalar oluşturmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde propaganda ve terörizm kavramlarının tarihsel gelişimi ve tanımları ele alınmış; üçüncü bölümde ise korku çekiciliği kavramı ile bu kavrama ilişkin başlıca kuramsal modeller —Dürtü Azaltma Modeli, Paralel Yanıt Modeli, Korunma Motivasyonu Teorisi, Genişletilmiş Paralel Süreç Modeli ve Aşama Modeli— incelenmiştir. Ardından, çalışmanın yöntemi olarak benimsenen eleştirel söylem analizi açıklanmış ve Bush'un Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmaları bu yöntemle çözümlenmiştir. Bush, söz konusu konuşmalarda“Terörle Savaş”doktrinine diğer devletleri dâhil etmeye çalışırken, Afganistan ve Irak'a yönelik askeri müdahalelere uluslararası meşruiyet kazandırmayı hedeflemiştir. Yapılan analiz sonucunda, Bush'un söyleminde kullanılan korku çekiciliği ögelerinin kısa vadede etkili olduğu; ancak bu söylemin sağlam kuramsal ve etik temellere oturmadığında uzun vadede meşruiyet açısından kırılganlıklar yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines how the United States (U.S.), following the September 11, 2001 attacks, shaped the perception of terrorism in international relations through discourse, and how it utilized propaganda based on fear appeal within this context. The focus of the study is the speeches delivered by U.S. President George W. Bush at the United Nations General Assembly — the primary platform through which he addressed the global public. The first and second chapters address the historical development and definitions of the concepts of propaganda and terrorism. The third chapter analyzes the concept of fear appeal and its principal theoretical models — the Drive Reduction Model, Parallel Response Model, Protection Motivation Theory, Extended Parallel Process Model, and the Stage Model. Subsequently, the methodology of the study — critical discourse analysis — is explained, followed by an analysis of Bush's United Nations General Assembly speeches using this method. In these speeches, Bush aimed to persuade other nations to adopt the“War on Terror”doctrine and to legitimize the military interventions in Afghanistan and Iraq. The analysis indicates that the fear appeal strategies employed in his discourse were relatively effective in the short term; however, when not grounded in solid theoretical and ethical foundations, they tended to generate legitimacy challenges in the long term.