Türkiye'nin sınır güvenliği politikası ve bu politikaların 'yasa dışı göçe' olan etkisi: 2011-2022 yılları Suriye-Türkiye sınırı örneği
Türkiye's border security policy and the effect of these policies on 'illegal migration': The case of the Syria-Türkiye border between the years 2011-2022
- Tez No: 961953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriye, göç, sınır güvenliği, yasa dışı göç, Türkiye-Suriye sınırı, Türkiye, Syria, migration, border security, illegal migration, Türkiye-Syria border
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Göç, yüzyıllar boyunca dünya coğrafyası ile halklarının bir parçası olagelmiştir. Ancak, kadim tarihte insan topluluklarının devlet şeklinde siyasal bir organizma şeklinde tekamül etmesiyle, doğal olarak siyasal sınırlar da ortaya çıkmıştır. Bu sınırlar, göç konusunu doğrudan etkilemiş, zira kadim tarihte insanların gerçekleştirdiği serbest göç olayları, bu kez sınır-aşan göç ya da devletlerarası göç olayları olarak betimlenmeye başlamıştır. Bu anlamda, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu gibi üç kadim bölgenin tam merkezinde bulunan Türkiye, hem cazibe hem de transit ülke olması hasebiyle dünyada sınır-aşan göçten en çok etkilenen devletlerin başında gelmektedir. Dolayısıyla, göçün güvenlikleştirilmesi bağlamında, Türkiye'nin sınır güvenliği ve buna ilişkin ulusal siyasaları da her geçen yıl önem kazanmaktadır. Bu meyanda, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş ile birlikte 2011-2022 yılları arasında Suriye ile olan kara sınırından Türkiye'ye büyük miktarlarda yasa dışı göç gerçekleşmiştir. Bu Suriye çıkışlı düzensiz göç akımları, Türkiye'nin bir yandan sınır güvenliğine ciddi etkilerde bulunurken, öte yandan sınır güvenliğine ilişkin siyasalarının da farklı bağlamlarda şekillenmesine yol açmıştır. Maruz çerçevede, bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'nin sınır güvenliği politikalarını irdelemek ve bu politikaların“yasa dışı göçe”olan etkilerini, Suriye-Türkiye kara sınırı örneği üzerinden 2011-2022 arası dönemi kapsayacak şekilde analiz etmektir. Kapsamı; Türkiye-Suriye sınırı, sınır güvenliği ve uluslararası düzensiz göç akımları olan bu tez çalışması, sınır-aşan düzensiz ve yasa-dışı göç olaylarının ülke güvenliği ve bu çerçevede, devletin göç siyasaları üzerindeki etkilerinin analiz edilip, bunlarla ilgili geleceğe matuf projeksiyon ve perspektifler sunmak bakımından önem arz etmektedir. Esas olarak nitel araştırma metodolojisini benimsemiş olan bu tez çalışmasında, doküman analizi, içerik analizi, söylem analizi ve yorumsamacılık gibi bilimsel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration has been a part of the world's geography and people for centuries. However, as human communities evolved into a political organism in the form of states in ancient history, political borders naturally emerged. These borders directly affected the issue of migration, because the free migration events that people carried out in ancient history began to be described as cross-border migration or interstate migration events. In this sense, Turkey, which is located at the very center of three ancient regions such as the Balkans, the Caucasus and the Middle East, is one of the countries most affected by cross-border migration in the world due to its attractiveness and transit status. Therefore, in the context of securitization of migration, Türkiye's border security and related national policies are gaining importance every year. In this context, with the civil war that started in Syria in 2011, large amounts of illegal migration took place from the land border with Syria to Türkiye between 2011 and 2022. These irregular migration flows originating from Syria have had serious effects on Türkiye's border security on the one hand, while on the other hand, they have led to the shaping of its policies on border security in different contexts. In this context, the aim of this thesis is to examine Türkiye's border security policies and analyze the effects of these policies on 'illegal migration' through the example of the Syria-Turkey land border, covering the period between 2011-2022. This thesis, which covers the Turkey-Syria border, border security and international irregular migration flows, is important in terms of analyzing the effects of irregular and illegal migration incidents crossing the border on national security and, within this framework, on the state's migration policies, and presenting projections and perspectives for the future. In this thesis study, which has mainly adopted the qualitative research methodology, scientific research methods such as document analysis, content analysis, discourse analysis and interpretivism have been utilized.