Determinants affecting sustainable development in djibouti
- Tez No: 961980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Ekonomik çeşitlendirme, Cibuti, Sosyal, Çevrese, Sustainable development, Economic diversification, Dibouti, Social, Enviromntal
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez, Cibuti Cumhuriyeti'nde sürdürülebilir kalkınmayı etkileyen faktörleri araştırmakta ve ekonomik, sosyal ve çevresel yönlere odaklanmaktadır. Bu çalışma, GSYİH büyümesi, enflasyon, işsizlik, doğrudan yabancı yatırımlar, ortalama yaşam beklentisi ve CO2 emisyon değişimi gibi temel değişkenleri kullanarak sürdürülebilir büyümeyi 1995-2023 yılları arasındaki veriler ile vektör otoregresyon modeli ile analiz etmektedir. Cibuti ekonomisi büyük ölçüde stratejik liman işletmeciliği ve lojistiğe bağımlıdır. Ekonomik çeşitliliğin olmaması, ülkeyi dış şoklara karşı savunmasız bırakmaktadir. Sanayi çeşitliliğinin olmaması sürdürülebilir büyümeyi engellemektedir. Tarıma, üretime ve teknolojiye yatırım, sürdürülebilir istihdam olanakları yaratmak için çok önemlidir. Ekonomik büyüme ile sürdürülebilir kalkınma arasında pozitif bir ilişki vardır, ancak enflasyon ve işsizlik ekonomik kalkınmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Doğrudan yabancı yatırım girişleri, tamamlayıcı politikalar olmadan sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için yeterli değildir. Sosyal kalkınma, özellikle gençler ve kadınlar arasında yüksek işsizlik oranları, eğitim ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişim ve yaşam beklentisinin iyileştirilmesi gibi zorluklara konudur. Eğitim ve mesleki eğitimin güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi ve özellikle gençler ve kadınlar için ek istihdam olanakları yaratılması, sosyal içermeyi ve ekonomik dayanıklılığı artırmak için çok önemlidir. Çevresel sürdürülebilirlik önemli bir husustur. İklim değişikliği, su kıtlığı ve artan CO2 emisyonları, yeşil enerji yatırımlarına ve iklim uyum stratejilerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Çalışma, Cibuti'de sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının, ekonomik reformlar, sosyal kalkınma ve çevre koruma dahil olmak üzere çok yönlü politikaların gerekliliği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the factors influencing sustainable development in the Republic of Djibouti, focusing on economic, social, and environmental aspects. The study uses data from 1995-2023 and a vector autoregression model to analyze key variables such as GDP growth, inflation, unemployment, FDI, life expectancy, and CO2 emissions. Djibouti's economy is heavily dependent on strategic ports, trade, and logistics. The lack of economic diversification leaves the country vulnerable to external shocks. The absence of industry variety impedes sustainable growth. Investment in agriculture, manufacturing, and technology is essential to mitigate economic risk and generate sustainable employment possibilities. Economic growth is positively correlated with sustainable development, but inflation and unemployment negatively impact progress. FDI inflows are not enough to drive sustainable development without complementary policies. Social development is a significant issue, with challenges such as high unemployment rates, especially among the youth and women, limited access to education and healthcare, and life expectancy improvements. Enhancing education and vocational training, advancing gender equality, and generating additional employment possibilities, especially for youth and women, are essential for boosting social inclusion and economic resilience. Environmental sustainability is an essential consideration. Climate change, water scarcity, and rising CO2 highlight the need for green energy investments and climate adaptation strategies. The study concludes that achieving sustainable development in Djibouti requires a multifacted policy framework, due to its unique geography, including economic reforms, social development, and environmental protection.