Tüketicilerin doğal kaynaklı ürünlere yönelik tutumları: Bor kaynaklı deterjan pazarında nitel bir araştırma
Consumers attitudes towards natural resource based products: A qualitative study in the boron-based detergent market
  1. Tez No: 962034
  2. Yazar: YAKUP GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışı, Doğal Temizlik Ürünleri, Yeşil Tüketim, Bor Bazlı Ürünler, Consumer Behavior, Natural Homecare Products, Green Consumption, BoronBased Products. i
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET: Günümüzde çevresel sürdürülebilirlik ve sağlıklı yaşam konularına yönelik toplumsal farkındalık artarken, bu farkındalık tüketicilerin satın alma davranışlarını da önemli ölçüde şekillendirmektedir. Bu çalışma, doğal kaynaklı ürünlerin özellikle bor esaslı temizlik ürünlerinin tüketici algısı, satın alma niyeti ve davranışları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma kapsamında, farklı yaş grupları ve demografik özelliklere sahip tüketicilerin doğal ve yerli ürünlere yönelik tutumları nitel yöntemlerle derinlemesine tanımlanmıştır. Araştırmanın temel amacı, tüketicilerin bor kaynaklı deterjanlar hakkındaki düşüncelerini, bu ürün gruplarını neden tercih ettikleri ya da etmedikleri konusundadır. Çalışmada özellikle yeşil tüketim bilinci, çevre dostu tutumlar, sağlık kaygısı, fiyat algısı, marka bilinirliği ve ürün ambalajı gibi unsurların rolü değerlendirilmiştir. Derinlemesine mülakat sonucu elde edilen bulgular, tüketicilerin doğal kaynaklı ürünleri tercih etme eğiliminde olduğunu; ancak bu eğilimin ürün hakkında yeterli bilgiye, tanıtım stratejilerine ve fiyat-performans dengesine bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Çalışma, işletmelere bor esaslı ürünlerin pazarda nasıl daha etkili konumlandırılabileceğine dair stratejik öneriler sunarken, aynı zamanda literatüre de katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: As societal awareness regarding environmental sustainability and healthy living increases today, this awareness significantly shapes consumers' purchasing behaviors. This study examines the effects of natural resource-based products—especially boron-based homecare products—on consumer perception, purchase intention, and behaviors. Within the scope of the research, the attitudes of consumers from different age groups and demographic backgrounds toward natural and local products have been comprehensively explored using qualitative methods. The main objective of the research is to explore consumers' thoughts about boron-based detergents and the reasons why they choose or do not choose these product groups. The study specifically evaluates the role of factors such as green consumption awareness, environmentally friendly attitudes, health concerns, price perception, brand awareness, and product packaging. The findings obtained from in-depth interviews indicate that consumers tend to prefer natural resource-based products; however, this tendency varies depending on the amount of information available about the product, promotional strategies, and the price-performance balance. While the study provides strategic recommendations for businesses on how to position boron-based products more effectively in the market, it also aims to contribute to the existing literature.