Animasyon filmlerinde ailenin sunumu ve aile içi iletişim üzerine betimsel bir analiz
A descriptive analysis on the presentation of family and intra- family communication in animated films
- Tez No: 962122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İçi İletişim, Animasyon Filmleri, Toplumsal Değerler, Family, Intra-Family Communication, Animated Films, Social Values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, animasyon filmlerinde aile içi iletişim ve aile temasının nasıl temsil edildiğini incelemek ve bu temsillerin çocuklar ve aile yapısı üzerindeki olası etkilerini değerlendirmektir. Aile, toplumun temel yapı taşı olarak bireylerin sosyal, kültürel ve duygusal gelişiminde merkezi bir rol oynamaktadır. Dijital dönüşümle birlikte, yeni medya teknolojilerinin bireylerin günlük yaşamları üzerindeki etkisi artmış ve bu durum, hayatın çeşitli alanlarında olduğu gibi aile rollerinde ve çocukların gelişiminde de önemli değişimlere yol açmıştır. Bu tez çalışmasında, animasyon filmlerinde aile içi iletişim, benlik arayışı ve aile içi çatışmalar gibi temaların nasıl ele alındığı derinlemesine analiz edilmiştir. Özellikle, çocukların ebeveynleriyle birlikte animasyon filmi izlemelerinin, aile içi iletişimi ve çocuğun benlik gelişimini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Animasyon filmleri, geniş kitlelere ulaşma kapasitesiyle toplumsal değerlerin aktarılmasında etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu filmler, izleyicilere empati, anlayış, sevgi, birliktelik ve fedakârlık gibi insani değerleri kazandırma potansiyeline sahiptir. Ayrıca çalışmada, animasyon filmlerinin kültürel ve sosyal etkileri de ele alınmış; bu tür yapımların toplumsal roller, aile yapıları ve insan ilişkilerini modelleyen hikâyeler aracılığıyla bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturma gücü vurgulanmıştır. Sonuç olarak, animasyon filmlerinde aile yapısının, çocuk-ebeveyn ilişkileri ve aile içi iletişim bağlamında nasıl temsil edildiği detaylı bir şekilde değerlendirilmiş; bu temsillerin izleyici üzerinde yarattığı beklenti ve etkiler kapsamlı bir biçimde ortaya konmuştur. Bu çalışma, animasyon filmlerinin aile teması üzerinden çocuk ve ebeveyn iletişimini nasıl yansıttığını anlamaya yönelik bütüncül bir analiz sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how family communication and family themes are represented in animated films and to evaluate the possible effects of these representations on children and family structure. As the basic building block of society, the family plays a central role in the social, cultural and emotional development of individuals. With the digital transformation, the impact of new media technologies on individuals' daily lives has increased and this has led to significant changes in family roles and children's development, as in various areas of life. This thesis analyzes in depth how themes such as family communication, search for self and family conflicts are addressed in animated films. In particular, The study investigates the role of co-watching animated films with parents in enhancing family communication and supporting the child's sense of self. Animated films stand out as an effective tool in conveying social values with their capacity to reach large audiences. These movies have the potential to provide viewers with human values such as empathy, understanding, love, togetherness and sacrifice. In addition, the cultural and social effects of animated films are also discussed in the study, emphasizing the power of such productions to create individual and social awareness through stories that model social roles, family structures and human relationships. As a result, how the family structure is represented in animated films in the context of child-parent relationships and communication within the family has been evaluated in detail, and the expectations and effects of these representations on the audience have been comprehensively revealed. This study provides a holistic analysis to understand how animated films reflect child-parent communication through the theme of family.