A Dynamic pricing policy for perishables with stochastic demand
Bozulabilir ürünlerin rassal talep dağılımı altında dinamik fiyatlandırılması
  1. Tez No: 96227
  2. Yazar: GONCA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÜLKÜ GÜRLER, YRD. DOÇ. DR. EMRE BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bozulabilir Envanter, Fiyatlandırma Politikası, Zaman indirimi, Dinamik Programlama ıı, Perishable Inventory, Pricing Policy, Time Discount, Dynamic Programming
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Özet BOZULABİLİR ÜRÜNLERİN RASSAL TALEP DAĞILIMI ALTINDA DİNAMİK FİYATLANDIRILMASI Gonca Yıldırım Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Doç. Ülkü Gürler, Yar. Doç. Emre Berk Ocak, 2001 Bu çalışmada, stoktaki malların raf ömrünün sabit olduğu, bozulabilir ürünlerin fiyatlandırılması incelenmiştir. Birim talepler, oranı fiyata bağlı Poisson sürecine göre gelmektedir. Talebe bağlı satış anları satış fiyatının belirlenmesindeki karar noktaları, ardışık iki karar noktası arasındaki zaman periyod olarak ifade edilmiştir. Karar noktalarındaki satış fiyatı envanter seviyesi i'ye düştüğü (i = 1,..., Q) andaki kalan raf ömrünün (r«) bir fonksiyonudur. Amaç, bu çalışmada önerilen sınıf içinde, eniyi fiyatlandırma politikasının ve indirilmiş beklenen kârı enbüyüten eniyi başlangıç stok miktarının belirlenmesidir. Problemin sayısal çözümünde dinamik programlama kullanılmıştır. Geriyinelenmeyle, eniyi indirilmiş beklenen kâr amacıyla geri kalan ömür birleşimleri için eniyi fiyatlandırma yolları belirlenmiştir. Sayısal çalışmalar, sabit fiyat politikasının, önerilen gösterimdeki sonuçlardan belirgin bir biçimde daha az kârli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract A DYNAMIC PRICING POLICY FOR PERISHABLES WITH STOCHASTIC DEMAND Gonca Yıldırım M. S. in Industrial Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Ülkü Gürler, Asst. Prof. Emre Berk January, 2001 In this study, we consider the pricing of perishables in an inventory system where items have a fixed lifetime. Unit demands come from a Poisson Process with a price-dependent rate. The instances at which an item is withdrawn from inventory due to demand constitute decision epochs for setting the sales price; the time elapsed between two such consecutive instances is called a period. The sales price at each decision epoch is taken to be a function of n denoting the remaining lifetime when the inventory level drops to i, i = 1,..., Q. The objective is to determine the optimal pricing policy (under the proposed class) and the optimal initial stocking level to maximize the discounted expected profit. A Dynamic Programming approach is used the solve the problem numerically. Using the backward recursion, the optimal price paths are determined for the discounted expected profit for various combinations of remaining lifetimes. Our numerical studies indicate that a single price policy results in significantly lower profits when compared with our formulation.