Çinko(II) ve kobalt(II) 5-sülfosalisilat-larının 4-piridinkarbonitril kompleks-lerinin sentezi, fiziko-kimyasal ve yapısal incelenmesi
Synthesis, physicochemical and structural investigation of zinc(II) and cobalt(II) 5-sulfosalicylate complexes with 4-pyridinecarbonitrile
- Tez No: 962439
- Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kobalt, Çinko, 5-Sülfosalisilat, 4-piridinkarbonitril, 4-siyanopiridinyum, Kristal yapılar, X-ışını difraksiyonu, Cobalt, Zinc, 5-Sulfosalicylate, 4-pyridinecarbonitrile, 4-cyanopyridinium, Crystal structures, X-ray diffraction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında, Çinko(II) ve Kobalt(II) 5-sülfosalisilatlarının 4-piridinkarbonitril (4-cnpy) ile oluşturduğu iki yeni kompleks bileşik sentezlenmiş ve bu bileşiklerin fiziko-kimyasal ve yapısal özellikleri kapsamlı şekilde incelenmiştir. Sentezlenen kompleksler, elementel analiz, kütle spektrometrisi (MALDI-TOF), FT-IR spektroskopisi ve X-ışını tek kristal difraksiyonu gibi çeşitli tekniklerle karakterize edilmiştir. Elde edilen Kobalt(II) kompleksi [Co(H2O)5(C6H4N2)] (2-HO,5-SO3C6H3COO)2 ve Çinko(II) kompleksi [C6H5N2]2[Zn(H2O)4(2-HO,5-SO3C6H3COO)2].2H2O formülleri ile tanımlanmıştır. X-ışını kristalografisi verileri, komplekslerin kristal yapılarında koordinasyon geometrilerinin ve hidrojen bağlarının önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Ayrıca her iki kompleksin de iyonik yapılara sahip olduklarını, yapıların kararlılığının ise metal-ligand etkileşimleri ve hidrojen bağları ile desteklendiği gözlemlenmiştir. Bu tez, sülfosalisilat ve piridinkarbonitril türevlerinin geçiş metali kompleksleri ile oluşturduğu yapıları ortaya koymakta ve yeni koordinasyon bileşiklerinin kristal mühendisliği açısından potansiyel uygulamalarına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, two novel coordination complexes of Zinc(II) and Cobalt(II) with 5-sulfosalicylate and 4-pyridinecarbonitrile (4-cnpy) were synthesized and thoroughly characterized using various physicochemical and structural analysis techniques. These techniques include elemental analysis, MALDI-TOF mass spectrometry, FT-IR spectroscopy, and single-crystal X-ray diffraction. The synthesized complexes were formulated as [Co(H2O)5(C6H4N2)] (2-HO,5-SO3C6H3COO)2 for the cobalt complex and [C6H5N2]2[Zn(H2O)4(2-HO,5-SO3C6H3COO)2].2H2O for the zinc complex. X-ray crystallographic analysis revealed that the coordination geometries and hydrogen bonding play a significant role in the stabilization and symmetry of the structures. It was also observed that both complexes had ionic structures, and the stability of the structures was supported by metal-ligand interactions and hydrogen bonds. This thesis contributes to the understanding of structural chemistry involving sulfosalicylate and pyridinecarbonitrile derivatives and highlights the potential of such coordination compounds in crystal engineering applications.