Hipotiroidi hastalarında ilaç uyumunun TSH değeri üzerine etkisi
Effect of medication compliance on TSH values in hypothyroid patients
- Tez No: 962448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, İlaç uyumu, Morisky, Levotiroksin, TSH, Hypothyroidism, Medication compliance, Morisky, Levothyroxine, TSH
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Hipotirodi hastalığı özellikle son yıllarda insidansında artış olan ve birinci basamakta sıklıkla karşılaşılan hastalıklardandır. Hipotiroidi hastalarında kullanılan Levotiroksin ilacının etkilerini değiştiren birçok faktör vardır. Çalışmamızda hipotirodi hastalığı mevcut olup levotiroksin tedavisi alan hastaların ilaç uyumlarının TSH değerinin optimum aralıkta kalmasında etkili olup olmadığını öğrenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem, 01.07.2024-31.12.2024 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bakanlığı Çekmeköy Taşdelen Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarla çalışmamız yürütüldü. Çalışmamıza hipotiroidi hastalığı olan ve levotiroksin tedavisi alan 18 yaşın üzeri hastalar dahil edildi. Levotiroksin tedavisi almayan hastalar, iletişim kurulamayan hastalar ve 18 yaşından küçük hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmamızda Morisky tedavi uyum ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 120 hastanın yaş ortalaması 54,42 dir. Katılımcıların hipotiroidi tanı süresi ortalama 10,68 yıl olup, katılımcıların %15'i erkek ve %85'i kadın idi. Çalışmamızdaki katılımcıların Morisky uyum puanı ortalama 1,36 olarak bulundu. Morisky tedavi uyum düzeyi düşük olanların TSH düzeyinin referans aralığı dışında olma sıklığı ilaç uyum düzeyi yüksek ve orta olarak değerlendirilenlerden istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç: Bu çalışma hipotiroidi hastalarının levotiroksinin kullanımıyla ilgili bilgi düzeylerinin orta olduğunu, ilacı kullanım zamanıyla ilgili bilgilerinin iyi olduğunu göstermiştir. Ancak birden fazla kronik hastalığı olanlar ve multiple ilaç kullanan hastaların ilaç uyumlarının diğerlerine göre düşük olduğu görülmüştür. Morisky ilaç uyum düzeyi yüksek olanların TSH ve FT4 değerlerinin referans aralıkta olma sıklığı diğer hastalara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypothyroidism is one of the diseases that has seen an increase in incidence in recent years and is frequently encountered in primary care. There are many factors that alter the effects of levothyroxine, the drug used in patients with hypothyroidism. In our study, we aimed to determine whether medication adherence in patients with hypothyroidism receiving levothyroxine treatment was effective in maintaining TSH levels within the optimal range. Materials and Methods: Between 01.07.2024-31.12.2024 our study was conducted with patients who visited the family medicine clinic at the Çekmeköy Taşdelen Family Health Center of the Turkish Ministry of Health. Patients aged 18 years and older with hypothyroidism who were receiving levothyroxine treatment were included in our study. Patients not receiving levothyroxine treatment, patients with whom contact could not be established, and patients under the age of 18 were excluded from the study. The Morisky Medication Adherence Scale was used in our study. Results: The average age of the 120 patients participating in our study was 54.42. The average duration of hypothyroidism diagnosis among participants was 10.68 years, with 15% of participants being male and 85% female. The average Morisky compliance score among participants in our study was found to be 1.36. The frequency of TSH levels outside the reference range was found to be statistically significantly higher in those with low Morisky treatment adherence compared to those with high or moderate medication adherence. Conclusion: This study showed that hypothyroidism patients had moderate knowledge about the use of levothyroxine and good knowledge about the timing of medication use. However, patients with multiple chronic diseases and those taking multiple medications were found to have lower medication compliance than others. Morisky found that patients with high medication adherence had a higher frequency of TSH and FT4 values within the reference range compared to other patients.