Ergenlik döneminin problemlerine tasavvufî yaklaşım
Sufistic approach to adolescence problems
- Tez No: 962513
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKOT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ergenlik, Genç, Psikoloji, Tasavvuf, Adolescence, Education, Psychology, Sufism, Young
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Ergenlik Döneminin Problemlerine Tasavvufî Yaklaşım Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçişi ifade eden değişimler süreci olduğu için zorlu bir dönemdir. Bu dönemde edinilen kazanımların etkisinin ömür boyu devam edecek olması, doğru kazanımların elde edilebilmesinin hedeflenmesine sebep olmuştur. Bundan dolayı ergenler, ahlaken daha iyi bir duruma ulaşmayı sağlayan tasavvufun tahalluk kavramlarına yönlendirilmiştir. Çalışmada bu kavramların ergenlik döneminde içselleştirilmesi hedeflenerek onların ömürlerinin geri kalanında problemlerini daha doğru bir biçimde çözebilmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Böylece bu kavramların sağlayacağı olumlu katkılar ifade edilerek günümüz gencine problemlerini çözerken tasavvuftan yardım alabileceği gösterilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tasavvuf klasiklerinden, ergenlik dönemiyle ilgili çalışmalardan ve çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. Giriş kısmında çalışmayla ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, normal yaşantıya sahip ergenlerin bazı problemleri tespit edilip kavramlarla aralarındaki bağlantı sağlanmıştır. İkinci bölümde, ekstrem olaylar belirlenip bu olayların sebep olduğu birtakım problemler üzerinden ilgili kavramlar seçilerek ilişki kurulmuştur. Sonuç bölümüyle bulgular toplu bir şekilde aktarılarak öneriler bütünü oluşturulmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlardan hareketle tasavvufun ergene madde-mana bütünlüğü çerçevesinde bir bakış kazandıracağı ve onun problemlerini daha kolay bir şekilde çözmesini destekleyeceği söylenebilir. Tasavvufun gençlere sağlayacağı olumlu katkının bu tezle sınırlı olmadığı gerçeğinden hareketle tasavvufla ergenler arasındaki bağlantının kurulmasını temin edecek yeni çalışmaların gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sufistic Approach to Adolescence Problems Adolescence is a challenging time, as it is a process of changes that refers to the transition from childhood to adulthood. The fact that the effect of the gains gained in this period will continue for a lifetime has led to the aim of achieving the right gains. Therefore, adolescents were directed to the concepts of tahalluk of sufism, which led to a better moral situation. In this study, it is aimed to internalize these concepts in adolescence and to enable them to solve their problems more accurately for the rest of their lives. Thus, by expressing the positive contributions of these concepts, it has been shown that today's young people can get help from Sufism while solving their problems. Qualitative research method was used in the study. Sufi classics, studies on adolescence and various sources were used. Information about the study is given in the introduction. In the first part, some problems of adolescents with normal lives are identified and the connection between them and the concepts is provided. In the second part, extreme events are determined and a relationship is established by selecting the relevant concepts over some problems caused by these events. In the conclusion section, the findings were transferred collectively and a set of recommendations was formed. Based on the results obtained in the study, it can be said that Sufism will give the adolescent a perspective within the framework of the integrity of matter and spirit and support him to solve his problems more easily. Based on the fact that the positive contribution of Sufism to young people is not limited to this thesis, it is seen that new studies are required to ensure the connection between Sufism and adolescents.