Akışkanların ve kolloidal sistemlerin fiziksel özelliklerinin kinetik denklemlerden türetilmesi
Derivation of physical properties of fluids and colloidal systems from kinetic equations
- Tez No: 96273
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA OĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kolloidal sistemler, nükleer madde, kinetik denklem, faz geçişleri. uı, Colloidal systems, nuclear matter, kinetic equation, phase transitions. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKIŞKANLARIN VE KOLLOİDAL SİSTEMLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN KİNETİK DENKLEMLERDEN TÜRETİLMESİ Nihal BUYUKÇIZMECI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rıza OĞUL 2000, 67 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Rıza OĞUL Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Yrd. Doç. Dr. Nuretdin EREN Bu çalışmada, çok parçacıklı sistemlerin dengedeki ve dengede olmayan durumdaki özelliklerinin belirlenebildiği kinetik denklemler tartışıldı. Bu denklemler, incelenen sistemlerin transport katsayıları, faz geçişleri gibi birçok fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde kullanılabilir. Yüksek sıcaklıklar ve alçak yoğunluklarda sistem seyrek bir gaza benzediği için klasik Boltzmann denklemi kullanılabilir. Alçak sıcaklıklarda ise nükleon-nükleon çarpışmaları Pauli ilkesi gereğince yasaklandığı için Landau tipi bir kinetik denklem kullanılır ve bu durumda Maxwell dağılım fonksiyonu yerini Fermi dağılım fonksiyonu alır. Kolloidal sistemlerdeki faz geçişleri için kinetik yaklaşım ile kolloidal sistemlerin Liouville denklemi olarak göz önüne alınabilen Smoluchowski denklemi kullanılarak farklı bir türetim sunuldu. Termodinamik bağıntıların geçerliliği kabul edilerek, nükleer madde ve kolloidlerin faz geçişleri incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DERIVATION OF PHYSICAL PROPERTIES OF FLUIDS AND COLLOIDAL SYSTEMS FROM KINETIC EQUATIONS Nihal BÜYÜKÇİZMECİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics SupervisonProf. Dr. Rıza OGUL 2000, 67 Pages Jury: Prof. Dr. Rıza O?UL Assist. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Assist. Prof. Dr. Nuretdin EREN In this study, we have discussed the kinetic equations from which one may determine some equilibrium and non-equilibrium properties of many particle systems. These equations can be used to determine various properties of the system under consideration such as transport coefficient, phase transitions and so on. At the high temperatures and low densities one may consider classical Boltzmann equation limited to sufficiently dilute gases. At the low temperatures, the Pauli principle forbids individual nucleon-nucleon collisions so that one has to solve a Landau-type kinetic equation which takes into account the Pauli blocking and leads to a Fermi distribution function instead of a Maxwell one. In order to develop a microscopic, kinetic approach for phase transitions in colloidal systems, where the starting point is the Smoluchowski equation, a different derivation is presented. Assuming the validity of thermodynamic considerations, the gas-liquid phase separation of colloids and nuclear matter is investigated.