Drone ile havadan toplam manyetik alan ölçümleri ve analizi
Total field magnetic measurements and analysis with a drone
  1. Tez No: 962823
  2. Yazar: İLKNUR YILMAZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ MÜMTAZ HİSARLI, DOÇ. DR. ERDİNÇ ÖKSÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drone, Manyetik yöntem, Yer manyetik alanı, Veri işlem, Manyetometre, Drone, Magnetic method, Earth's magnetic field, Data processing, Magnetometer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, drone tabanlı ölçüm sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen havadan toplam alan manyetik yöntem uygulaması, yöntemsel ve uygulamalı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Manyetik yöntem, yer manyetik alanındaki düzensizliklerin ölçülmesi yoluyla yer altındaki mıknatıslanabilir yapıların konumu, derinliği, uzanımı ve sınır geometrisi hakkında bilgi sunmaktadır. Drone destekli sistemler; düşük irtifada ayrıntılı veri toplayabilme kabiliyeti ve pratik uygulama kolaylığı sayesinde, klasik yöntemlere göre önemli avantajlar sağlamaktadır. Çalışmada, yer manyetik alanının bileşenleri ile zamansal ve mekânsal değişimleri kuramsal olarak incelenmiş; ardından, seçilen bir sahada drone platformuna entegre edilen yüksek hassasiyetli manyetometre ile toplam alan verileri elde edilmiştir. Uçuş planlamasında hat yönü ve aralığı, uçuş yüksekliği ve hızı gibi teknik parametreler dikkatle belirlenmiştir. Toplanan veriler üzerinde baz istasyonu düzeltmesi, Uluslararası Jeomanyetik Referans Alanı (IGRF) giderimi ve mikro düzeyleme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Manyetik kaynakların belirlenmesi amacıyla veri işlem yapılarak Kutba İndirgeme (RTP), analitik sinyal (AS), birinci düşey türev (FVD), toplam yatay türev (THD), eğim açısı (TA) ve türev haritaları oluşturulmuş; X, Y ve Z türev gridlerinin entegrasyonuyla üç boyutlu yapısal analiz yapılmıştır. Derinlik dağılımının belirlenmesinde ise eğim açısına dayalı derinlik kestirimi ve Radyal Ortalamalı Güç Spektrumu analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar, drone tabanlı manyetik ölçümlerin yüzeye yakın yapılar üzerinde güvenilir ve yüksek çözünürlüklü veri sağladığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, drone teknolojisi ile manyetik yöntemin entegrasyonunu değerlendirerek, potansiyel alan yöntemlerinin yenilikçi ve saha temelli kullanımına katkı sunmaktadır. Haziran 2025 , 187 sayfa.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, the application of the total magnetic field method using drone based measurement systems is addressed through both methodological and practical approaches. The magnetic method provides information on the location, depth, extent, and boundary geometry of subsurface magnetizable structures by measuring irregularities in the Earth's magnetic field. Drone-assisted systems offer significant advantages over conventional methods due to their ability to collect high-resolution data at low altitudes and their operational convenience. In this study, the components of the Earth's magnetic field and its spatial and temporal variations were examined theoretically. Subsequently, total magnetic field data were acquired in a selected area using a high-sensitivity magnetometer integrated into a drone platform. During flight planning, technical parameters such as line orientation and spacing, flight altitude, and speed were carefully defined. The collected data were processed through base station correction, removal of the International Geomagnetic Reference Field (IGRF), and micro leveling. To identify magnetic sources by data processing, Reduction to the Pole (RTP), analytic signal (AS), first vertical derivative (FVD), total horizontal derivative (THD), tilt angle (TA), and various derivative-based maps were generated. A three-dimensional structural analysis was conducted by integrating the X, Y, and Z derivative grids. For depth distribution, tilt angle based depth estimation and Radially Averaged Power Spectrum (RAPS) analyses were applied. The results indicate that drone-based magnetic measurements provide reliable and high resolution data for near-surface structures. This study contributes to the innovative and field oriented integration of drone technology with magnetic methods in the context of potential field applications. June 2025, 187 pages.