The efficacy of language learning applications and games versus traditional approaches in teaching if clauses: A quasi-experimental study
Koşullu cümlelerin öğretilmesinde dil öğrenme uygulamaları ve oyunların geleneksel dilbilgisi öğretimine karşı etkililiğinin araştırılması: Yarı deneysel bir çalışma
- Tez No: 962883
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şart Cümleleri, Dil Bilgisi, Dil Öğrenme Uygulamaları, Oyunlar, If Clause, Grammar, Language Learning Applications, Games
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde dil bilgisi öğretiminin rolü uzun zamandır tartışma konusu olmuştur. Dil bilgisinin öğretilmesi, gerekip gerekmediği ve nasıl ele alınması gerektiği soruları çözülememiş bir sorun olarak kalmaktadır. Bu çalışma, geleneksel dil bilgisi öğretim yöntemlerine kıyasla koşullu cümleleri öğretmede dil öğrenme uygulamaları ve oyunlarının etkinliğini araştırmaktadır. Nitel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler ve nicel araçlar olarak ön test, son test ve gecikmeli son test kullanılmıştır. Gecikmeli son test, uzun vadeli hatırlamayı değerlendirmek için uygulamadan üç hafta sonra uygulanmıştır. Nitel veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilirken, nicel veriler SPSS (sürüm 26.0, Armonk, NY: IBM Corp.) kullanılarak işlenmiştir. Bulgular hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin dil öğrenme uygulamalarını ve oyunları yüksek oranda tercih ettiğini göstermektedir. Dahası, bu araçlar öğrencilerin dil bilgisi yapılarını hatırlamalarına önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Öğretmenler ayrıca bu yöntemleri dil bilgisi öğretiminde etkili ek kaynaklar olarak tercih ettiklerini bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The role of grammar instruction in teaching English as a foreign language has long been a subject of debate. Questions whether grammar should be taught and how it should be approached remain as an unsolved issue. This study investigates the effectiveness of language learning applications and games in teaching conditional sentences, compared to traditional grammar instruction methods. Semi-structured interviews as the qualitative data collection tool, and a pre-test, post-test, and delayed post-test as quantitative tools. The delayed post-test was administered three weeks after the application to assess long-term retention. Qualitative data were analyzed using content analysis, while quantitative data were processed using SPSS (version 26.0, Armonk, NY: IBM Corp.). Findings indicate that both students and teachers highly preferred language learning applications and games. Moreover, these tools significantly contributed to the students' retention of grammatical structures. Teachers also reported favoring these methods as effective supplementary resources in grammar instruction.