Yiyecek içecek hizmetlerinde kişiselleştirilmiş dijital menü tasarımı
Designing personalized digital menus in food and beverage service industry
- Tez No: 962981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AKIN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Glütensiz beslenme, dijital menü, kullanıcı deneyimi, kişiselleştirme, nitel araştırma, Gluten-free diet, digital menu, user experience, personalization, qualitative research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, glüten intoleransı ve çölyak hastalığı gibi sağlık temelli beslenme gereksinimlerine sahip bireylerin restoran deneyimlerinde yaşadıkları sorunları ortaya koymak ve bu sorunlara dijital çözümler üretmek amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmada, glütensiz beslenen bireyler, diyetisyenler ve işletme sahiplerinden nitel veriler toplanmış; elde edilen bulgular ışığında kişiselleştirilmiş dijital bir menü tasarlanarak kullanıcılara sunulmuştur. Menü tasarımında, içerik şeffaflığı, çapraz bulaşma uyarıları, filtreleme seçenekleri, kullanıcı notları ve sipariş kontrol aşamaları gibi kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen bileşenlere yer verilmiştir. Görüşme verileri tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve kullanıcıların bilgilendirme, güvenlik, erişilebilirlik ve kontrol beklentilerinin dijital menü aracılığıyla karşılanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. İşletme sahipleri ise dijital menünün operasyonel süreçlere entegrasyonunun mümkün olduğunu, ancak teknik altyapı ve personel eğitiminin bu süreçte belirleyici rol oynadığını ifade etmiştir. Bu bağlamda çalışma, dijital menülerin sadece teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda kullanıcı merkezli ve sağlık odaklı bir dönüşüm aracı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the challenges faced by individuals with gluten intolerance and celiac disease in restaurant settings and to offer a digital solution through a personalized menu design. Adopting a qualitative research approach, data were collected from three participant groups—dietitians, gluten-sensitive individuals, and restaurant owners—via structured interviews. The data were analyzed thematically, and the results guided the development of a user-centered digital menu prototype. The design incorporated elements such as ingredient transparency, allergen and cross-contamination alerts, personalized filtering, user note functions, and order confirmation stages to enhance the user experience. Findings revealed that users sought clear, accessible, and reliable information to ensure safe consumption. Dietitians emphasized the importance of accurate labeling and cross-contamination warnings, while users valued real-time control over their selections. Restaurant owners acknowledged the operational benefits of the system but noted the need for technical infrastructure and staff training. Overall, the study suggests that digital menus can serve not only as technological tools but also as inclusive platforms that support health-conscious decision-making and improve the dining experience for individuals with dietary restrictions.