Taurin'in nefrotoksisite üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of taurine on nephrotoxicity
- Tez No: 963012
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAT ÇİMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nefrotoksisite, Oksidatif Stres, Sisplatin, Taurin, Vasküler Hasar, Taurine, Cisplatin, Oxidative stress, Nephrotoxicity, Vascular damage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, nefrotoksisite ile indüklenen vasküler ve oksidatif hasar parametreleri araştırıldı ve taurin'in bu hasarlar üzerine potansiyel koruyucu etkileri değerlendirildi. Bu amaçla ratlara 10 mg/kg tek doz intraperitonal (i.p) olarak sisplatin uygulandı ve biyokimyasal analizler için kan numuneleri toplandı. Peroksinitrit aracılıklı doku hasarının bir göstergesi olan nitrotirozin (NT) seviyeleri spesifik bir HPLC yöntemi kullanılarak analiz edildi. Nitrik oksit (NO.) manuel olarak spektrofotometrik bir yöntem kullanılarak analiz edildi. Homosistein, asimetrik dimetil arjinin (ADMA), endotelin-1 (ET-1) ve vasküler selüler adezyon molekülü-1 (VCAM-1) seviyeleri ELISA ile ölçüldü. Ayrıca bu parametreler üzerine taurin'in koruyucu ve tedavi edici etkisi araştırıldı. Bulgularımıza göre, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında sisplatin grubunda NO.'da artış gözlendi (p0.05). Taurin uygulaması sisplatin enjekte edilen ratlarda NO.'i azalttı (p0.05). Nefrotoksisite grubunun nitrotirozin seviyelerinin kontrol grubuna göre önemli derecede arttığı gözlendi (p0.05). Taurin tedavisinin ise nitrotirozin seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü gözlendi. Nefrotoksisite grubunun; homosistein, ADMA, ET-1 ve VCAM-1 seviyelerinin, kontrol grubuna göre önemli derecede arttığı gözlendi (p0.05). Taurin tedavisinin ise bu parametre seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü gözlendi. Nefrotoksisitenin NO., NT, homosistein, ADMA, ET-1, VCAM-1 düzeylerindeki artmaya neden olduğunu bulgularımız göstermektedir. Bütün bu değişiklikler, nefrotoksisite aracılıklı oksidatif stres ve vasküler hasarın arttığını göstermektedir. Taurin'in tedavi edici olarak verildiğinde nefrotoksisite aracılıklı hasarları önlemede daha etkili olduğunu sonuçlarımız göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, vascular and oxidative damage parameters induced by nephrotoxicity were investigated, and the potential protective effects of taurine on these damages were evaluated. For this purpose, a single intraperitoneal (i.p.) dose of 10 mg/kg cisplatin was administered to rats, and blood samples were collected for biochemical analyses. Nitrotyrosine (NT), which is a marker of peroxynitrite-induced tissue injury, were analyzed using a spesific HPLC method. Nitric oxide (NO.) was manually analyzed using a spectrophotometric method. Homocysteine, asymmetric dimethyl arginine (ADMA), endothelin-1 (ET-1) and vascular cellular adhesion molecule-1 (VCAM-1) levels were measured by ELISA. In addition, the protective and therapeutic effects of taurine on these parameters was investigated. According to the results, increased NO. was observed in the cisplatin group compared to controls. (p0.05). Treatment with taurin prevented the increase of NO. in cisplatin injected rats (p0.05). It was observed that the nitrotyrosine levels of the nephrotoxicity group increased significantly compared to the control group (p0.05). It was observed that taurine treatment significantly decreased nitrotyrosine levels. It was observed that the homocysteine, ADMA, ET-1 and VCAM-1 levels of the nephrotoxicity group increased significantly compared to the control group (p0.05). It was observed that taurine treatment significantly decreased these parameters levels. Our results demonstrated that nephrotoxicity resulted in increased NO., 3-NT, homocysteine, ADMA, ET-1, VCAM-1 levels. All these changes indicate that nephrotoxicity-mediated oxidative stress and vascular damage are increased. Our results demonstrated that taurine is more effective in preventing nephrotoxicity-mediated damages when given as a therapeutic.