Sosyal hizmet alanında çalışan meslek elemanlarının iş stresi düzeyleri ile tükenmişlik belirtileri ve iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi 'İstanbul örneği'
Examining the relationship between job stress levels and burnout symptomps of professionals working in the field of social work: İstanbul example
- Tez No: 963121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAHRAMAN GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Social work, Job Stress, Burnout, Job Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sosyal hizmet alanında çalışan meslek elemanlarının iş stresi düzeyleri ile tükenmişlik belirtileri ve iş doyumu ilişkisini incelemek amacıyla nicel araştırma yöntemine dayalı bir betimsel araştırma modelini benimsemiştir. Betimsel araştırma, mevcut durumu tanımlamayı ve değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymayı hedeflediğinden, bu çalışma için uygun bir yöntem olarak seçilmiştir. Çalışma, kesitsel bir tasarım çerçevesinde yürütülmüş olup, katılımcıların belirli bir zaman dilimindeki durumlarını değerlendirmiştir. Araştırmanın evrenini, sosyal hizmet alanında görev yapan meslek elemanları oluşturmaktadır. Evrenin geniş olması nedeniyle, örneklem seçimi için uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve veri toplama süreci, gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklem, Sosyal Hizmet Merkezleri, yatılı kuruluşlar ve diğer sosyal hizmet kurumlarında çalışan 139 meslek elemanından oluşmaktadır. Katılımcıların demografik ve mesleki kriterleri (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, çocuk sahibi olma durumu, ailede bakım gereksinimi olan bireyin varlığı, kronik hastalık durumu, çalışılan kurum/kuruluş tipi, kadro durumu ve görev süresi) çalışmanın bulgular kısmında detaylı bir şekilde sunulmuştur. Araştırmada, katılımcıların iş stresi, iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini ölçmek için üç temel ölçek kullanılmıştır. Ayrıca, demografik ve mesleki bilgileri toplamak amacıyla bir kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Veriler, sosyal hizmet kurumlarında görev yapan meslek elemanlarından anket yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcılara araştırmanın amacı ile gizlilik ve etik ilkeler konusunda gerekli bilgilendirme yapılmış; verilerin toplanması sürecinde tamamen gönüllülük esasına dayalı katılım sağlanmıştır. Veri toplama süreci, etik kurallara uygun olarak yürütülmüş ve katılımcıların kişisel verilerinin korunmasına özen gösterilmiştir. Araştırma, sosyal hizmet alanında görev yapan meslek elemanlarının iş stresi, tükenmişlik ve iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemeyi ve bu değişkenlerin demografik ile mesleki özellikler açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemeyi hedeflemektedir. Anahtar Kelimler: Sosyal hizmet, İş Stresi, Tükenmişlik, İş Doyumu
Özet (Çeviri)
In order to examine the relationship between job stress levels of social service professionals and burnout symptoms and job satisfaction, a descriptive research model based on quantitative research method was adopted. Since descriptive research aims to define the current situation and reveal the relationships between variables, it was chosen as an appropriate method for this study. The study was conducted within the framework of a cross-sectional design and evaluated the situations of the participants in a certain period of time. The universe of the study consists of professionals working in the field of social service. Since the universe is large, the appropriate sampling method was used for sample selection. In the study, convenience sampling method was preferred and the data collection process was carried out on a voluntary basis. The sample consists of 139 professionals working in Social Service Centers, boarding institutions and other social service institutions. The demographic and professional characteristics of the participants ( age, gender, marital status, education level, having children, presence of a family member requiring care, chronic disease status, type of institution/organization worked, staff status and term of office) are presented in detail in the findings section of the study. In the study, three basic scales were used to measure the participants' job stress, job satisfaction and burnout levels. In addition, a personal information form was applied to collect demographic and professional information. Data were collected from professionals working in social service institutions using a survey method. Participants were informed about the purpose of the study and confidentiality principles, and participation was provided on a voluntary basis. The data collection process was carried out in accordance with ethical rules, and care was taken to protect the participants' personal data. The study aims to determine the relationships between job stress, burnout, and job satisfaction levels among professionals working in the field of social services, and to examine whether these variables differ significantly based on demographic and professional characteristics.