Development of new methodologies for syntheses of 1,3-bis-pyrazole, 1,3-bis-benzo[b][1,4]diazepine and hexahydroimidazo[1,2-a]pyridine derivatives
1,3-bis-pirazol, 1,3-bis-benzo[B][1,4]diazepin ve hekzahidroimidazo[1,2-A]piridin türevlerinin sentezi için yeni yöntemlerin geliştirilmesi
- Tez No: 963150
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ZORA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Heterosiklik bileşikler, bis-α, β-alkinik ketonlar, 3-bis-pirazoller, 3-bis-benzo[b][1, 4]diazepinler ve hekzahidroimidazo[1, 2-a]piridinler, Heterocyclic compounds, bis-α, β-alkynic ketones, 3-bis-pyrazoles, 3-bis-benzo[b][1, 4]diazepines, hexahydroimidazo[1, 2-a]pyridines
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Pirazoller, azot içeren beş üyeli heterosiklik bileşiklerdir. Yeni biyoaktif ajanların tasarımında ve sentezinde birincil bir konuma sahiptirler. Özellikle, bis-pirazoller terapötik kimyada giderek daha fazla ilgi görmektedir. Benzodiazepinler, ilaç ve farmasötikler alanında bir başka heterosiklik bileşik sınıfıdır. Bilhassa, 1,4-benzodiazepinler analjezik, kas gevşetici, yatıştırıcı ve antikanser ilaçları olarak faydalıdır. Ayrıca, imidazo[1,2-a]piridinler çok sayıda biyoaktif bileşikte bulunmaları nedeniyle önemli kaynaşmış heterosiklik yapılardır. Özellikle, hekzahidroimidazo[1,2-a]piridinler farmasötik kimya ve malzeme biliminde çok ilgi görmüştür. Bu tez çalışmasında, bis-α,β-alkinik ketonlardan 1,3-bis-pirazol, 1,3-bis-benzo[b][1,4]diazepin ve hekzahidroimidazo[1,2-a]piridinlerin sentezi için yeni metodolojiler geliştirildi. Tez çalışmasının ilk bölümünde, 1,6-heptadiyenlerin ariloil klorürlerle Sonogashira tepkimeleri ile reaksiyonundan başlangıç malzemesi olarak çeşitli bis-α,β-alkinik ketonlar sentezlendi. Daha sonra, bunların benzilhidrazin dihidroklorür ve 2-hidrazinopiridin varlığında 1,3-bis-pirazollerin oluşumunu sağlayan katılma ve siklohalkalaşma reaksiyonları incelendi. Çalışmanın ikinci bölümünde, 1,4-diazepin bileşiklerinin sentezi için reaksiyon koşulları optimize edildi ve bu koşullarda bis-α,β-alkinik ketonların o-fenilendiamin ile konjuge ekleme ve siklohalkalaşma reaksiyonları çeşitli 1,3-bis-benzo[b][1,4]diazepin türevlerini oluşturdu. Son bölümde ise, bis-α,β-alkinik ketonlardan hekzahidroimidazo[1,2-a]piridinlerin sentezlenmesi için etkili bir tek balon yöntemi geliştirilmiştir. Etilendiamin ile reaksiyona girdiğinde, bis-α,β-alkinik ketonlar orta ile iyi verimlerde yeni 5-alkiliden-2,3,5,6,7,8-hekzahidroimidazo[1,2-a]piridin türevlerinin oluşumunu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Pyrazoles are the nitrogen-containing five membered heterocycles. They possess a primary position in the design and synthesis of novel biologically active agents. In particular, bis-pyrazoles receive a gaining interest in therapeutic chemistry. Benzodiazepines are another class of heterocyclic compounds in the field of drugs and pharmaceuticals. Notably, 1,4-benzodiazepines are benefical as analgesics, muscle relaxants, sedatives and anticancer drugs. In addition, imidazo[1,2-a]pyridines are important fused heterocycles due to their presence in large number of bioactive compounds. In particular, hexahydroimidazo[1,2-a]pyridine derivatives have gained considerable attention in pharmaceutical chemistry and materials science. In this thesis, new methodologies for synthesis of 1,3-bis-pyrazoles, 1,3-bis-benzo[b][1,4]diazepines and hexahydroimidazo[1,2-a]pyridines from bis-α,β-alkynic ketones were developed. In the first part of the thesis study, a variety of bis-α,β-alkynic ketones as the starting materials have been synthesized by the reaction of 1,6-heptadiynes with aryloyl chlorides via Sonogashira cross coupling reaction. Then, their addition and cyclocondensation reactions were investigated, which provided the formation 1,3-bis-pyrazoles in the presence of benzylhydrazine dihydrochloride and 2-hydrazinopyridine. In the second part of this study, the reaction conditions were improved for the synthesis of 1,4-diazepine compounds. The conjugate addition and cyclocondensation reactions of bis-α,β-alkynic ketones with o-phenylenediamine yielded various 1,3-bis-benzo[b][1,4]diazepine derivatives. In the last part, an efficient one-pot method has been developed for the synthesis of hexahydroimidazo[1,2-a]pyridines from bis-α,β-alkynic ketones. When reacted with ethylenediamine, bis-α,β-alkynic ketones provided the formation of new 5-alkylidene-2,3,5,6,7,8-hexahydroimidazo[1,2-a]pyridine derivatives in moderate to good yields.