Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının öğrenme çevikliği ile başarı ihtiyacı güdüsü arasındaki ilişkide yansıtıcı düşünme düzeylerinin aracı rolü
The mediating role of reflective thinking levels in the relationship between learning agility and achievement need motive of physical education and sports teacher candidates
  1. Tez No: 963161
  2. Yazar: VESİLE ŞAHİNER GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı İhtiyacı Güdüsü, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri, Öğrenme Çevikliği, Yansıtıcı Düşünme, Learning Agility, Need for Achievement Motivation, Physical Education and Sports Sciences, Reflective Thinking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarında öğrenme çevikliği ile başarı ihtiyacı güdüsü arasındaki ilişkide yansıtıcı düşünmenin aracı rolünün incelenmesi amaçlanan bu araştırmanın örneklemini Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören beden eğitimi ve spor öğretmen adayları oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Öğrenme Çevikliği Ölçeği, Başarı İhtiyacı Güdüsü Ölçeği ve Yansıtıcı Düşünme Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi için SPSS v22 ve Jamovi 2.6.2.0 paket programları kullanılmıştır. Skewness ve Kurtosis değerlerinin kontrolü ile verilerin dağılımlarının normalliği test edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Ölçek puanların demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında grup sayısı 2 olanlar için Bağımsız Örneklem T testi, 3 ve daha fazla gruplu değişkenler için Tek Yönlü Varyans Analizi Testi uygulanmıştır. Farkın tespit edilmesinde Post Hoc testlerden LSD kullanılmıştır. Sonuç olarak ölçek puanlarının demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında yaş, üniversite, sınıf ve çalışma durumu değişkenlerine göre ölçek puanları arasında fark tespit edilmemiştir. Ancak cinsiyet değişkenine göre karşılaştırmada kişiler arası çeviklik puanları arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Düzenli spor yapma durumuna göre öz farkındalık, değişim çevikliği, sonuç çevikliği ve başarı ihtiyacı alt boyutlarında anlamlı fark tespit edilmiştir. Spor yaşına göre karşılaştırmada öz farkındalık, değişim çevikliği ve sonuç çevikliği puanları arasında fark tespit edilmiştir. Ölçek puanları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Faktör analizi sonuçlarına göre değişkenler arasındaki uyum değerlerinin kabul edilebilir değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Yapılan aracı analizi sonucunda öğrenme çevikliğinin başarı ihtiyacı güdüsünü pozitif yönlü ve anlamlı yordadığı, öğrenme çevikliğinin yansıtıcı düşünme düzeyini pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı ve hem öğrenme çevikliğinin hem de yansıtıcı düşünme düzeyinin başarı ihtiyacı güdüsünü yordadığı tespit edilmiştir. Ancak YD modele dahil edildiğinde OgCev'in BIG üzerindeki etkisinin azaldığı ancak hala anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bulgular doğrultusunda Yansıtıcı Düşünmenin kısmi aracı değişken rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sample of this study, which aims to examine the mediating role of reflective thinking (RT) in the relationship between learning agility (LA) and need for achievement motivation (NAM) among physical education and sports teacher candidates, consists of physical education and sports teacher candidates studying at Erciyes University Faculty of Sports Sciences, Kırşehir Ahi Evran University Faculty of Sports Sciences, and Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Faculty of Sports Sciences. The Demographic Information Form, Learning Agility Scale, Need for Achievement Motivation Scale, and Reflective Thinking Level Scale were used as data collection tools in the study. SPSS v22 and Jamovi 2.6.2.0 package programs were used for the analysis of the research data. The normality of the data distribution was tested by examining the Skewness and Kurtosis values. It was determined that the data showed a normal distribution. In the comparison of scale scores according to demographic variables, the Independent Samples T-test was applied for variables with 2 groups, and the One-Way Analysis of Variance test was applied for variables with 3 or more groups. LSD was used from post hoc tests to determine the difference. As a result, no difference was found between the scale scores according to the variables of age, university, class, and working status in the comparison of the scale scores according to demographic variables. However, a significant difference was found in agility scores between individuals in the comparison based on the gender variable. A significant difference was found in the self-awareness, change agility, result agility, and need for success sub-dimensions according to regular sports activity status. A difference was also found in the self-awareness, change agility, and result agility scores in the comparison based on sports age. A significant relationship was found between the scale scores. According to the factor analysis results, it was determined that the fit values between the variables were at acceptable levels. As a result of the mediator analysis, it was found that learning agility positively and significantly predicted the need for success motivation, learning agility positively and significantly predicted the level of reflective thinking, and both learning agility and reflective thinking predicted the need for success motivation. However, when RT was included in the model, it was determined that the effect of LA on NAM decreased but remained significant. According to the findings, it was found that Reflective Thinking took on the role of a partial mediator variable.