The relationship between teacher self-efficacy, collective teacher efficacy, and job satisfaction: A study with English foreign language instructors in Türkiye
Öğretmen öz yeterliliği, kolektif öğretmen yeterliliği ve iş tatmini arasındaki ilişki: Türkiye'deki İngilizce yabancı dil öğretmenleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 963173
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Öz Yeterliği, Kolektif Öğretmen Yeterliği, İş Doyumu, İngilizce Hazırlık Programı, Yükseköğretim, Prep School EFL instructors, Teacher Self-Efficacy, Collective Teacher Efficacy, Teacher Job Satisfaction, Preparatory English Program, High Education
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki üniversitelerin yabancı diller yüksekokullarında (İngilizce hazırlık programlarında) görev yapan İngilizce öğretim görevlilerinin öğretmen yeterlikleri, kolektif öğretmen yeterlikleri ve iş doyumları arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Çalışmanın bir diğer amacı ise, hazırlık okullarında görev yapan İngilizce öğretim görevlilerinin akademik geçmişlerinin ve yabancı diller yüksekokullarındaki seviye bazlı sistemin öğretmen öz yeterlik inançlarıyla ilişkili olup olmadığını ve öğretmen öz yeterliği ile kolektif yeterliğin iş doyumunun içsel ve dışsal boyutlarını ne ölçüde yordadığını araştırmaktır. Nicel ve ilişkisel bir araştırma modeli benimsenmiştir. Veriler, Ankara'daki dört vakıf ve bir devlet üniversitesinde görev yapan toplam 100 hazırlık okulu öğretim görevlisinden toplanmıştır. Katılımcılara demografik sorular, Ohio State Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği, Kolektif Öğretmen Yeterlik Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Kısa Formunu içeren bir anket uygulanmıştır. Bulgular, öğretmen öz yeterliği ile iş doyumu arasında zayıf bir ilişki olduğunu, ancak kolektif öğretmen yeterliği ile özellikle içsel doyum arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğretim elemanlarının öz yeterlik algılarının akademik derecelerine veya ders verdikleri öğrenci düzeyine göre anlamlı şekilde değişiklik göstermediği tespit edilmiştir. Bu bulgular, kolektif yeterliğin öğretmenlerin iş doyumunu etkileyen önemli bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationship between teacher efficacy, collective teacher efficacy and teacher job satisfaction of EFL instructors working in schools of foreign language (preparatory English programs) at Turkish universities. Another aim is to investigate if prep school EFL instructors' academic background and level-based system in foreign language schools are related to teacher self-efficacy beliefs or not and to what extend teacher self and collective efficacy predict the different aspects of job satisfaction such as intrinsic and extrinsic factors. A quantitative, correlational research design was used. Data were collected from 100 prep school EFL instructors employed at five universities in Ankara—four foundation and one public—through a questionnaire that included demographic items, the Ohio State Teacher Efficacy Scale, the Collective Teacher Efficacy Scale, and the Minnesota Satisfaction Questionnaire (Short Form). The findings revealed that teacher self-efficacy had a relatively weak relationship with job satisfaction. However, collective teacher efficacy showed a stronger correlation, particularly with intrinsic aspects of job satisfaction such as personal growth and sense of value. Furthermore, instructors' self-efficacy beliefs did not significantly vary according to their academic degree or the level of students they taught. These results emphasize the role of collective efficacy in shaping teachers' job satisfaction and suggest its potential impact on improving teaching environments.