Tüketicilerin organik gıda tüketimine yönelik tutumları ve adil ticaret bilgi düzeyleri
Consumers' attitudes towards organic food consumption and fair trade awareness levels
  1. Tez No: 963371
  2. Yazar: HAYRUNNİSA TAVŞANOGLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Ticaret, Organik Gıda, Etik Ticaret, Sivas, FairTrade, Organic Food, Ethical Trade, Sivas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Adil Ticaret ve Organik Gıda kavramlarını kuramsal bir çerçevede ele alarak, bu kavramların Dünya' da, Türkiye'de ve Sivas özelinde tarihsel ve sektörel gelişim süreçlerini incelemeyi; bununla birlikte, tüketicilerin organik gıda tüketimine yönelik tutumlarını değerlendirmek amacıyla geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, literatür taramasına dayalı kuramsal çerçevede adil ticaretin tarihsel gelişimi, uluslararası örgütlenme yapısı, temel ilkeleri ve standartları açıklanmış; ardından organik gıda kavramı ile bu iki yapının kesişim noktaları; Türkiye ve özel olarak Sivas ilindeki mevcut durumları değerlendirilmiştir. Uygulama bölümünde ise, tüketicilerin organik gıda tüketimine yönelik tutumlarını değerlendirmek amacıyla Likert Tipi ölçek geliştirilmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmanın evrenini Sivas ilindeki 18 yaş üstü tüketiciler, örneklemini ise kolayda örnekleme ile belirlenen 658 (AFA için 371, DFA için 287 kişi) kişi oluşturmaktadır. Uzman görüşü neticesinde 27 maddelik taslak ölçek elde edilmiş,AFA neticesinde toplam varyansın %59,192'sini açıklayan 4 faktörlü yapı elde edilmiştir. DFA sonucunda, uyum indeks değerleri kabul değerleri aralığında elde edilmiştir. Elde edilen faktör ortalamalarının demografik değişkenlere göre karşılaştırılmaları neticesinde, tüketicilerin organik gıdalara yönelik tutumlarının cinsiyet ve medeni duruma göre değişmediği, ileri yaştaki bireylerin özellikle 54 yaş ve üzeri grubun daha olumlu tutumlar sergilediği, tüketicilerin eğitim düzeyi arttıkça daha bilinçli alışveriş yaptıkları ve genel tutumların gelir düzeyinden bağımsız olarak benzer düzeyde olduğu gözlenmiştir. Adil Ticaret kavramına ilişkin tüketicilerin farkındalıkları incelendiğinde, Adil Ticaret kavramının kamuoyunda yeterince tanınmadığı; farkındalığın ise çoğunlukla sosyal çevre ve dijital medya aracılığıyla oluştuğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the concepts of Fair Trade and Organic Food within a theoretical framework, examining their historical and sectoral development processes globally, in Türkiye, and specifically in Sivas. Furthermore, it aims to develop a valid and reliable scale to assess consumer attitudes toward organic food consumption. The first section of the study, based on a theoretical framework based on a literature review, explains the historical development of Fair Trade, its international organizational structure, its fundamental principles, and its standards. It then examines the concept of organic food and the intersections of these two structures, as well as their current status in Türkiye and specifically in Sivas. In the application section, a Likert-type scale was developed to assess consumer attitudes toward organic food consumption. The study population consisted of consumers over the age of 18 in Sivas province, and the sample consisted of 658 individuals (371 for AFA and 287 for CFA) selected through convenience sampling. A 27-item draft scale was obtained based on expert opinion, and the AFA yielded a four-factor structure explaining 59.192% of the total variance. CFA yielded goodness-of-fit index values within the accepted range. Comparisons of the obtained factor means across demographic variables revealed that consumer attitudes toward organic food did not vary by gender or marital status. Older individuals, particularly those aged 54 and over, exhibited more positive attitudes. Consumers shopped more consciously as their education level increased, and overall attitudes remained similar regardless of income level.When consumers' awareness of the concept of Fair Trade is examined, it is observed that the concept of Fair Trade is not sufficiently known in the public opinion and awareness is mostly formed through the social environment and digital media.