Non-ST ve usap akut koroner sendromlu hastalarda hematolojik parametrelerin miyokard enfarktüsünde tromboliz (TIMI) skoruna eklenmesinin prognostik değerinin araştirilmasi
Investigation of the prognostic value of adding haematological parameters to the thrombolysis in myocardial infarction (TIMI) score in patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 963427
  2. Yazar: TUNCAY KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OĞUZHAN AY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, unstabil anjina pektoris, TIMI skoru, beyaz küre sayımı, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, nötrofil /lenfosit oranı, eritrosit dağılım genişliği, lenfosit / monosit oranı, Myocardial infarction, unstable angina pectoris, TIMI score, white blood cell count, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil/lymphocyte ratio, erythrocyte distribution width, lymphocyte/monocyte ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Non-ST ve USAP akut koroner sendromlu hastalarda hematolojik parametrelerin miyokard enfarktüsünde Tromboliz (TIMI) Skoruna eklenmesinin prognostik değerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz acil servisinde 01.09.2023 ile 01.07.2024 tarihleri arasında NSTEMI veya USAP tanılarıyla akut koroner sendrom olarak değerlendirilen 18 yaş ve üzeri her iki cinsiyetten hastalar prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait yaş, cinsiyet, ek hastalık varlığı gibi demografik özellikler ile TIMI skoru değeri, tam kan sayımında nötrofil, lenfosit, platelet, MPV, RDW değerleri, EKG bulguları, 28 gün içinde mortalite durumu, 28 gün içinde advers kardiyak olay gelişim durumu kaydedildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 328 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 62 yıldı. Hastaların %43,6'sının 65 yaş ve üstü grupta olduğu ve %64,9'unun ise erkek olduğu saptandı. Hastaların %60,1'sinde hipertansiyon olduğu, %28,7'sinin sigara kullandığı, %4,3'ünün ise aile öyküsünün olduğu tespit edildi. Hastaların %55,2'sinin (n=181) TIMI risk skoruna göre“düşük risk”grubunda olduğu, %77,7'sinin (n=255) NSTEMI tanısı aldığı ve %91,2'sinin (n=299) ise hastaneye yatırıldığı saptandı. Hastaların %13,4'ünde (n=44) 28 gün içerinde MACE meydana geldiği ve %3,4'ünde (n=11) ise 28 gün içerisinde mortalite geliştiği görüldü. 28 gün içerisinde koroner arter baypas grefti yapılan hastalarda RDW değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu görüldü. 28 günlük MACE gelişen USAP'lı hastalarda LMO değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu saptandı. Hastaların, NLO, LMO ve RDW ile TIMI risk grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı. TIMI düşük-orta ve TIMI düşük-yüksek risk grupları arasında NLO değerlerinin anlamlı derecede farklı olduğu, TIMI düşük-yüksek risk grupları arasında LMO değerlerinin anlamlı derecede farklı olduğu ve TIMI düşük-orta grupları arasında ise RDW değerlerinin anlamlı derecede farklı olduğu görüldü. Hastaların TIMI skorları ile NLO ve RDW arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, TIMI skorları ile LMO arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: NSTEMI ve USAP hastalarında kısa dönem MACE'yi öngörmede, hematolojik parametrelerden özellikle RDW, LMO, NLO değerlerinin TIMI risk skoru sınıflaması ile birlikte kullanılmasının daha yararlı olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective : The aim was to investigate the prognostic value of adding hematological parameters to the Thrombolysis in Myocardial Infarction (TIMI) Score in patients with non-ST and USAP acute coronary syndromes. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older, of both genders, diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) due to non-ST MI or USAP in our hospital's emergency department between September 1, 2023, and July 1, 2024, were prospectively included in the study. Demographic characteristics of the patients, including age, gender, and presence of comorbidities, as well as TIMI score, complete blood count (CBC), neutrophil, lymphocyte, platelet, MPV, and RDW values, ECG findings, 28-day mortality, and 28-day adverse cardiac event development were recorded. Statistical analysis of the obtained data was performed. Results: A total of 328 patients were included in the study. The median age of the patients was 62 years. 43.6% of the patients were aged 65 and over, and 64.9% were male. 60.1% of the patients had hypertension, 28.7% were current smokers, and 4.3% had a family history. 55.2% (n=181) of the patients were in the“low-risk”group according to the TIMI risk score, 77.7% (n=255) were diagnosed with NSTEMI, and 91.2% (n=299) were hospitalized. MACE occurred within 28 days in 13.4% (n=44) of the patients, and mortality occurred within 28 days in 3.4% (n=11). Statistically significant differences in RDW values were observed in patients who underwent coronary artery bypass grafting within 28 days. Statistically significant differences in LMR values were found in patients with USAP who developed MACE at 28 days. A statistically significant difference was found between the patients' NLR, LMR, and RDW and the TIMI risk groups. NLR values were found to be significantly different between the TIMI low-intermediate and TIMI low-high risk groups, LMR values were significantly different between the TIMI low-high risk groups, and RDW values were significantly different between the TIMI low-intermediate groups. A positive significant correlation was found between the patients' TIMI scores and NLR and RDW, and a negative significant correlation was found between the TIMI scores and LMR. Conclusion: We concluded that using hematological parameters, especially RDW, LMO, and NLR values, together with the TIMI risk score classification is more useful in predicting short-term MACE in NSTEMI and USAP patients.