Farklı entegre piliç işletmelerinde üretilen tavuk etlerinden izole edilen salmonella türlerinin tespiti ve antibiyotik direnç genlerinin moleküler karakterizasyonu
Detection and molecular characterization of antibiotic resistance genes in salmonella species isolated from chicken meat produced by different integrated poultry enterprises
  1. Tez No: 963450
  2. Yazar: YASİN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella Infantis, antibiyotik direnci, MDR, direnç genleri, doğal antimikrobiyaller, Salmonella Infantis, antibiotic resistance, MDR, resistance genes, natural antimicrobials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezde, Adana ilindeki entegre piliç işletmelerinden temin edilen tavuk eti örneklerinden izole edilen Salmonella suşlarının serotip dağılımı, antibiyotik direnç profili ve direnç genlerinin moleküler karakterizasyonu araştırılmıştır. Mikrobiyolojik analizler sonucunda baget örneklerinde %4, kalçalı but örneklerinde %8 oranında Salmonella spp. izole edilmiştir. Göğüs ve kanat örneklerinde pozitif bulguya rastlanmamıştır. Serotiplendirme sonucunda sadece S. Infantis izolatı tespit edilmiştir. Üç S. Infantis suşunun fenotipik ve moleküler antibiyotik direnç analizleri, çoklu ilaç direnci (MDR) profili sergilediklerini ortaya koymuştur. İzolatlarda özellikle ampisilin, tetrasiklin, aminoglikozidler, trimetoprim-sülfametaksazol ve siprofloksasin gibi antibiyotiklere karşı direnç saptanmıştır. PCR analizlerinde blaTEM-1, aadA1, aphA1-IAB ve sul1 genleri tanımlanmıştır. qnr genleri tespit edilmemesine rağmen siprofloksasin direnci, muhtemelen gyrA/parC mutasyonlarıyla ilişkilidir. Ayrıca, öjenol, karvakrol ve α-terpineol gibi doğal bileşiklerin Salmonella suşlarına karşı antimikrobiyel etkileri değerlendirilmiş; karvakrol en güçlü etkiyi göstermiştir. Bu bulgular, doğal antimikrobiyellerin geleneksel koruyuculara alternatif olabileceğini ve antibiyotik direnciyle mücadelede potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the serotype distribution, antibiotic resistance profiles, and molecular characterization of resistance genes in Salmonella strains isolated from chicken meat samples collected in integrated broiler facilities in Adana, Türkiye. Salmonella spp. was isolated from 4% of drumstick and 8% of thigh samples, while no presence was detected in breast or wing samples. Only S. Infantis was identified among the isolates. Phenotypic and molecular analyses revealed multidrug resistance (MDR), with resistance to commonly used antibiotics such as ampicillin, tetracycline, aminoglycosides, trimethoprim-sulfamethoxazole, and ciprofloxacin. PCR confirmed the presence of blaTEM-1, aadA1, aphA1-IAB, and sul1 genes. Despite the absence of qnr genes, fluoroquinolone resistance was likely associated with chromosomal mutations in gyrA and parC. In addition, the antimicrobial effects of natural bioactive compounds—eugenol, carvacrol, and α-terpineol—were assessed, with carvacrol demonstrating the strongest activity. These findings suggest the potential of plant-derived antimicrobials as safer alternatives to synthetic preservatives in food safety and antimicrobial resistance control.