Alzheimer hastalarında beyaz cevher lezyonlarının klinik ve vitamin B12, D vitamin, folat ve homosistein düzeyleri ile ilişkisi
Relationship of white matter lesions with clinical features and vitamin B12, vitamin D folate, and homocysteine levels in Alzheimer's patients
- Tez No: 963650
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN EVLİCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Fazekas skoru, homosistein, B12 ve D vitamini, folat, Alzheimer's disease, Fazekas score, homocysteine, vitamin B12, vitamin D, folate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Alzheimer hastalığı progresif bir nörodejeneratif hastalıktır. Beyaz cevher lezyonları (BCL), yaşlı bireylerde sık görülmekte olup manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile tespit edilmekte ve Fazekas skoru ile derecelendirilmektedir. Bu lezyonların vasküler ve metabolik risk faktörleriyle ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Alzheimer hastalığı olan olgularda klinik ile Fazekas skoru - Vitamin B12- folat- D vitamini ve homosistein düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif olarak planlanan bu çalışmada, Alzheimer hastalığı tanısı almış 142 olgu çalışmaya alınmıştır. Fazekas skorlarına göre (0-1-2-3) olgular gruplara ayrılmıştır. Gruplar arasındaki MMSE, Vitamin B12, folat, D vitamini ve homosistein düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Fazekas skoru 3 olan hastalarda homosistein düzeyleri yüksek saptanmıştır (p < 0,05). Ancak MMSE skorları ile Fazekas skoru arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hastaların yaklaşık %25'inde folat düzeyi 6,16 ng/mL'nin saptanırken çoğunda D vitamin düzeyi 20 ng/mL'nin altında bulunmuştur. Sonuç: Yüksek homosistein düzeyleri, Alzheimer hastalığında beyaz cevher hasarı ve kognitif disfonksiyonda rol oynayabilir. Vitamin düzeylerinin monitorize edilerek nörogörüntüleme ve bilişsel testlere , entegre edilmesi nörodejeneratif sürecin yavaşlatılmasında potansiyel bir strateji olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Alzheimer's disease is a progressive neurodegenerative disorder. White matter lesions (WMLs) are commonly observed in elderly individuals, detected through magnetic resonance imaging (MRI), and graded using the Fazekas scale. These lesions are known to be associated with vascular and metabolic risk factors. This study aimed to investigate the relationship between clinical findings and Fazekas score, as well as serum levels of vitamin B12, folate, vitamin D, and homocysteine in patients with Alzheimer's disease. Methods: This retrospective study included 142 patients diagnosed with Alzheimer's disease. Patients were grouped based on Fazekas scores (0-1-2-3). Mini- Mental State Examination (MMSE) scores and serum levels of vitamin B12, folate, vitamin D, and homocysteine were compared across the groups. Results: Patients with a Fazekas score of 3 had significantly higher homocysteine levels (p < 0.05). However, no significant correlation was found between MMSE scores and Fazekas grades. Approximately 25% of patients had folate levels below 6.16 ng/mL, and most had vitamin D levels below 20 ng/mL. Conclusion: Elevated homocysteine levels may contribute to white matter damage and cognitive dysfunction in Alzheimer's disease. Monitoring vitamin levels and integrating these biomarkers with neuroimaging and cognitive assessments may represent a potential strategy for slowing neurodegenerative progression.