Kurum içi etkili iletişimin işletme verimliliğine etkisi: Döşemelik kumaş imalat işletmesi örneği
A research on the effect of effective communication within the organisation on business efficiency
- Tez No: 963747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kurum İçi İletişim, Çalışan Motivasyonu, Çalışan Verimliliği, Etkili İletişim, İşletme Verimliliği, Communication, Internal Communication, Employee Motivation, Employee Productivity, Effective Communication, Business Productivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İletişim, toplumdaki bireylerin uyum içerisinde sosyal hayatlarını sürdürebilmeleri için duygu, düşünce veya bilgilerin çeşitli yollarla başkalarına aktarılmasıdır. Bireyler hayatlarını sürdürebilmek, yaşam kalitelerini standart seviyelerde tutabilmek için gereksinim duyulan maddi ve manevi varlıkları elde edebilmek amacıyla bir araya gelmiş iş gruplarına dahil olmaya başlarlar. Bu iş gruplarının da amaçlarına ulaşabilmeleri için gerekli olan uyum ve iş birlikçi çalışmaların planlanması, grup içi ve grup dışı iletişim sürecinin başlamasına neden olur. Büyüme amacı ile iş gruplarında rekabetin artması ve teknolojik gelişmelerin ileri düzeyde olmasından kaynaklı iş grubu içindeki etkin iletişimin önemini artırmıştır. İş grubunda, çalışma alanında yapılan iletişim hataları, iş yeri çalışanlarının motivasyonlarının azalmasına, moral bozukluğuna, yapılan işten tatmin olmamaya, iş grubuna karşı bağlılıklarının azalmasına ve çalışanların verimliliklerinin giderek düşmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada öncelikle kurum içi iletişim ve iletişimin işletme verimliliğine etkisinin teorik kapsamı ele alınmıştır. Yapılan araştırmalar iş grupları içindeki etkili iletişim uygulamalarının, çalışan bireylerin verimliliği üzerindeki etkisini ölçmeye ve değerlendirmeye yönelik çalışılmıştır. İş gruplarında etkin iletişimin önemi dikkate alınarak çalışma ortamı sağlanması gerektiğini göz ardı edilemez olduğunu araştırmalar ve istatistikler çerçevesinde doğrulanarak etkili iletişimin işletmelerde ve çalışanlardaki verimlilik üzerindeki rolü açıklanarak sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is the transfer of feelings, thoughts or information to others in various ways in order for individuals in society to maintain their social lives in harmony. Individuals begin to be involved in business groups that come together in order to obtain the material and spiritual assets needed to sustain their lives and to keep their quality of life at standard levels. The planning of the harmonious and cooperative work necessary for these business groups to achieve their goals causes the process of in-group and out-group communication to begin. The increase in competition in business groups with the aim of growth and the advanced level of technological developments have increased the importance of effective communication within the business group. Communication mistakes made in the work group, in the work area, cause a decrease in the motivation of workplace employees, demoralization, dissatisfaction with the work done, a decrease in their commitment to the work group and a gradual decrease in the productivity of employees. In this study, firstly, the theoretical scope of internal communication and the effect of communication on business productivity is discussed. The researches conducted were aimed at measuring and evaluating the effect of effective communication practices within work groups on the productivity of working individuals. Considering the importance of effective communication in work groups, it is confirmed within the framework of research and statistics that it cannot be ignored that a working environment should be provided, and the role of effective communication on productivity in enterprises and employees is explained and concluded.