İlkokul öğrencilerinin problem çözme becerilerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the problem solving skills of primary school students in terms of different variables
  1. Tez No: 963751
  2. Yazar: ECE NECLA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. BUKET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem, Problem Çözme Becerileri, İlkokul Öğrencileri, Problem, Problem Solving Skills, Primary School Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, ilkokul öğrencilerinin problem çözme becerilerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları, araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ile Değirmenci ve Deringöl (2024) tarafından geliştirilen İlkokullar İçin Problem Çözme Ölçeği 'dir. Ölçek, beşli Likert tipinde 16 maddeden oluşmakta ve üç alt boyuta sahiptir. Araştırmanın verilerinin toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanması süreçlerinde nicel araştırma yöntemleri kullanılmış olup, örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmanın örneklemi, İstanbul ili Sarıyer ilçesinde yer alan devlet ve özel okullarda öğrenim gören 512 ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Verilerin toplanması, etik kuruldan alınan onayın ardından ders saatleri içinde yüz yüze uygulama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizine geçmeden önce normallik varsayımı değerlendirilmiş ve varyansların homojenliği Levene's testi ile kontrol edilmiştir. Analizlerde bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve okul türüne göre ölçekten aldıkları toplam puanlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak matematik dersini keyifli bulan öğrencilerin toplam puanları, bu dersi keyifli bulmayanlara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek çıkmıştır. Benzer şekilde, problem çözmeyi keyifli bulan öğrencilerin toplam puanları da keyifli bulmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda, problem çözme sürecinin yalnızca bilişsel değil, aynı zamanda duyuşsal boyutunun da önemli olduğu belirtilebilir. Eğitim ortamlarında öğrencilerin problem çözme sürecine yönelik olumlu tutum geliştirmelerini destekleyen öğrenme stratejileri ve öğretim yaklaşımlarının kullanılmasına önem verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the problem-solving skills of primary school students in terms of different variables. The data collection tools used in the research are a demographic information form developed by the researcher and the“Problem Solving Scale for Elementary Schools”developed by Değirmenci and Deringöl (2024). The scale consists of 16 items in a five-point Likert format and includes three sub-dimensions. Quantitative research methods were used in the processes of data collection, analysis, and interpretation of the study and convenience sampling was preferred in the selection of the sample. The study sample consisted of 512 third- and fourth-grade elementary school students attending public and private schools in the Sarıyer district of Istanbul. Data collection was conducted face-to-face during class hours after obtaining ethical approval from the institutional ethics committee. Prior to data analysis, the assumption of normality was assessed, and homogeneity of variances was tested using Levene's test. Independent samples t-test and one-way ANOVA were used for statistical analyses. Research findings indicated no significant differences in total scale scores based on students' gender, age, grade level, or school type. However, students who found mathematics enjoyable had significantly higher total scores compared to those who did not enjoy the subject. Similarly, students who perceived problem solving as enjoyable achieved significantly higher total scores than those who did not find it enjoyable. Based on the findings obtained, it can be stated that the problem-solving process is not only cognitive but also affective in nature. It is recommended to place importance on the use of learning strategies and instructional approaches that support students in developing positive attitudes toward the problem-solving process in educational settings.