Dönüştürücü liderliğin, çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatmin düzeyleri üzerine etkisi: Mersin ilinde bir araştırma.
The impact of transformational leadership on employees' organizational commitment and job satisfaction levels: a study in Mersin province
  1. Tez No: 963943
  2. Yazar: AÇELYA BADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Liderlik Teorisi, Transformational Leadership, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Leadership Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada, dönüştürücü liderlik yaklaşımının çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkileri, Mersin ili ölçeğinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren 307 çalışanın katılımıyla nicel yöntem kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın temel problemi, dönüştürücü liderlik algısının çalışanların örgüte duyduğu bağlılık ve iş tatmini düzeylerini hangi yönde ve ne ölçüde etkilediğidir. Literatürde dönüştürücü liderliğin, örgütsel performans, çalışan motivasyonu ve kurumsal sürdürülebilirlik gibi kritik çıktılarla pozitif ilişkili olduğu belirtilmektedir. Bulgular, örgütsel bağlılık, iş tatmini ve dönüştürücü liderlik algılarının genel ortalamalarının orta-üst seviyede seyrettiğini göstermiştir. Cinsiyet ve medeni duruma göre yapılan analizlerde bu üç değişkende anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Yönetici pozisyonunda çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin yönetici olmayanlara göre daha yüksek olduğu, ancak iş tatmini ve liderlik algılarının yönetici/çalışan grupları arasında farklılaşmadığı saptanmıştır. Tek yönlü ANOVA sonuçlarında, örgütsel bağlılık düzeylerinin sektörlere göre anlamlı biçimde değiştiği belirlenmiştir. Korelasyon analizlerinde dönüştürücü liderlik ile örgütsel bağlılık ve iş tatmini arasında pozitif ve güçlü ilişkiler görülmüş; iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin de yüksek olduğu anlaşılmıştır. Regresyon analizleri, dönüştürücü liderliğin örgütsel bağlılıkta yaklaşık % 38,4, iş tatmininde ise yaklaşık % 37,5 düzeyinde varyansı açıkladığını göstermiştir. Basit doğrusal regresyon modelleri incelendiğinde, dönüştürücü liderlik düzeyindeki her bir birimlik artışın örgütsel bağlılık ve iş tatminini anlamlı ölçüde (sırasıyla 0,606 ve 0,618 birim) yükselttiği saptanmıştır. Mersin özelindeki işletmelerde dönüştürücü liderlik uygulamalarının, çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatminini artıran güçlü bir faktör olduğu teyit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of transformational leadership on employees' organizational commitment and job satisfaction were examined using quantitative methods, with the participation of 307 employees working in various sectors in Mersin. The primary research problem is determining how and to what extent the perception of transformational leadership influences employees' organizational commitment and job satisfaction levels. Literature indicates that transformational leadership is positively associated with critical outcomes such as organizational performance, employee motivation, and corporate sustainability. The findings revealed that the overall averages for organizational commitment, job satisfaction, and transformational leadership perceptions were moderately high. Analyses based on gender and marital status showed no significant differences in these three variables. It was observed that employees in managerial positions had higher organizational commitment levels compared on on-managers, although job satisfaction and leadership perceptions did not significantly differ between managerial and non-managerial groups. One-way ANOVA results indicated significant differences in organizational commitment levels across sectors. Correlation analyses demonstrated positive and strong relationships between transformational leadership, organizational commitment, and job satisfaction; the relationship between job satisfaction and organizational commitment was also high. Regression analyses showed that transformational leadership explained approximately 38.4 % of the variance in organizational commitment and approximately 37.5 % of the variance in job satisfaction. Simple linear regression models indicated that each unit increase in transformational leadership significantly increased organizational commitment and job satisfaction by 0.606 and 0.618 units, respectively. It was confirmed that transformational leadership practices in businesses specific to Mersin constitute a powerful factor in enhancing employees' organizational commitment and job satisfaction.