Total diz protezi cerrahisinde fasia iliaca kompartman bloğu ve 4 in 1 bloğu uygulanmış hastaların perioperatif analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of perioperative analgesic effectiveness of patients who had fascia iliaca compartment block and 4 in 1 block applied in total knee prosthesis surgery
- Tez No: 964108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ALTINSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fasya İliaka Kompartman Bloğu, 4 in 1 Blok, Total Diz Protezi, Fascia Iliaca Compartment Block, 4 in 1 Block, Total Knee Replacement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Total diz protezi cerrahisinde postoperatif ağrı kontrolü için fasya iliaka kompartman blok ve 4 in 1 blok uygulanan hastaların ağrı skoru, opioid tüketimi, ek analjezi ihtiyacı ve hasta memnuniyeti açısından birbirleriyle ve kontrol grubuna göre karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Etik kurul onayı ve hasta onamı alındıktan sonra spinal anestezi altında elektif total diz protezi cerrahisi planlanan 18-85 yaş arası ASA skoru I-II-III olan 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar spinal anestezi sonrasında uygulanan postoperatif analjezi yöntemine göre Grup Kontrol, Grup S-FICB ve Grup 4 in 1 şeklinde 3 gruba ayrıldı. Tüm bloklar USG eşliğinde ve blok konusunda deneyimli bir araştırmacı tarafından gerçekleştirildi. Kontrol grubuna herhangi bir periferik sinir bloğu yapılmadı. Tüm hastalara ameliyat odasında cerrahi bitimine yakın 1000 mg parasetamol ve ayılma odasında intravenöz tramadol ile HKA başlandı. Tramadol kullanımına rağmen NRS değeri 4'den yüksek olan hastalara kurtarıcı analjezi olarak intravenöz 50 mg deksketoprofen uygulandı. Postoperatif dönemde ağrı skorları, tramadol tüketimi, ek analjezi ihtiyacı, hasta memnuniyeti ve komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri gruplar arasında benzerdi. Postoperatif 4, 8 ve 12. saatlerde NRS değerleri S-FICB ve 4 in 1 grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. S-FICB ve 4 in 1 grupları arasında ise NRS değerleri benzerdi. Ayrıca postoperatif 0, 1 ve 24. saatlerde NRS değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. S-FICB grubunda 24 saatlik tramadol tüketimi kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. 4 in 1 blok ile diğer gruplar arasında ise anlamlı bir farklılık bulunamadı. Ayrıca istatistiksel olarak S-FICB grubunda ek analjezi ihtiyacı daha düşük, hasta memnuniyeti ise daha yüksek bulundu. Bulantı, kusma ve diğer komplikasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Sonuç: Elde edilen veriler sonucunda TDP cerrahisinde S-FICB'in daha etkin bir analjezi sağladığı görülmektedir. Yeni bir teknik olan 4 in 1 bloğun kabul görmesi ve etkinliğini daha iyi anlamak için geleneksel bloklar ile karşılaştırılmalı, geniş örneklem büyüklüğüne sahip randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to examine patients who underwent fascia iliaca compartment block and 4 in 1 block for postoperative pain control in total knee replacement surgery comparatively with each other and the control group in terms of pain score, opioid consumption, additional analgesia need and patient satisfaction. Materials and Methods: After obtaining ethical committee approval and patient consent, 60 patients aged 18-85 with ASA scores I-II-III who were scheduled for elective total knee replacement surgery under spinal anesthesia were included in the study. The patients were divided into 3 groups according to the postoperative analgesia method applied after spinal anesthesia: Control Group, S-FICB Group and 4 in 1 Group. All blocks were performed under USG guidance by a researcher experienced in blocks. No peripheral nerve block was performed on the control group. All patients were started on 1000 mg paracetamol in the operating room near the end of surgery and PCA with intravenous tramadol in the recovery room. Intravenous 50 mg dexketoprofen was administered as rescue analgesia to patients whose NRS value was higher than 4 despite the use of tramadol. Pain scores, tramadol consumption, need for additional analgesia, patient satisfaction and complications were recorded in the postoperative period. Results: The demographic characteristics of the patients were similar between groups. NRS values at 4, 8 and 12 hours postoperatively were found to be lower in the S-FICB and 4 in 1 group than in the control group. NRS values were similar between the S-FICB and 4 in 1 groups. Additionally, no significant difference was found between the groups in terms of NRS values at 0, 1 and 24 hours postoperatively. 24 hour tramadol consumption was found to be lower in the S-FICB group than in the control group. No significant difference was found between the 4 in 1 block and the other groups. Additionally, the need for additional analgesia was statistically lower and patient satisfaction was higher in the S-FICB group. No significant difference was found between the groups in terms of nausea, vomiting and other complications. Conclusion: As a result of the data obtained, it is seen that S-FICB provides more effective analgesia in total knee replacement surgery. In order to better understand the acceptance and effectiveness of the 4 in 1 block which is a new technique, randomized controlled studies with large sample sizes to compare with traditional blocks are needed.