Integrating technology readiness and acceptance models to examine digital payment resistance: The case of Iraq
Teknoloji hazırlıklığı ve kabul modellerinin entegrasyonu: Irak'ta dijital ödeme direncinin incelenmesi
  1. Tez No: 964349
  2. Yazar: FAWZ ABDULKAREEM FARHAN AL-MUSAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SUNDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ödemeler, E-Ticaret, Kapıda Ödeme, Güven, Digital Payments, E-Commerce, COD, Trust
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Nakit Kapıda Ödeme (Cash on Delivery - COD), Irak'taki e-ticaret sektöründe tüketici güveni ve kontrolü açısından hâlâ baskın ödeme yöntemi olmaya devam etmektedir. Ancak, bu güvenin kendisi sektörün büyümesine engel teşkil etmektedir, özellikle de küresel pazarların dijital ve nakitsiz işlemlere yöneldiği günümüzde. Bu çalışma, COD'un Irak'ta e-ticaretin gelişimi ve tüketici güveni üzerindeki çift yönlü etkisini incelemektedir. Psikolojik faktörler olarak iyimserlik, yenilikçilik ve belirsizlik gibi unsurların dijital ödeme kullanımı, kullanıcı dostu olması ve algılanan davranışsal niyet üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir.Nicel araştırma yöntemine dayanan çalışma, düşük bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) altyapısı ile belirsiz iade politikalarının çevrim içi alışverişlerde COD'ye olan güveni artırdığını ortaya koymaktadır. Sonuçlar, dijital ödeme sistemlerinin benimsenebilmesi için yalnızca psikolojik engellerin kaldırılmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda bu sistemlerin kullanıcılar tarafından faydalı ve erişilebilir olarak algılanması gerektiğini göstermektedir.Bu araştırma, çevrim içi perakendecilere ve politika yapıcılara COD'ye olan bağımlılığı azaltma ve gelişmekte olan ülkelerde daha sürdürülebilir bir dijital ekonomi teşvik etme konusunda değerli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cash on Deliver (COD) remains the dominant payment method in the e-commerce sector in Iraq, particularly for consumer trust and management. However, this trust creates obstacles to sector growth, particularly when global markets change into digital cash restaurant transactions. This study examines the dual effect of COD on the development of e-commerce and consumer trust in Iraq. We examine how psychological factors such as optimism, innovative strength, and uncertainty are concerned about digital payment use, user friendliness, and perceived behavioral intent. Based on a quantitative approach from the research, this study shows that low ICT infrastructure and unclear guidelines for refunds increase trust in online purchases. The results show that users of digital payments for traction must recognize as advantageous and accessible, except that only psychological impairments are removed. This research is a manufacturer that provides valuable insight into online retailers and political decision-making, reduces dependence on COD, and promotes a more sustainable digital economy in developing countries.