The impact of financial deepening on economic growth in Tanzania
Finansal derinleşmenin tanzanya'daki ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 964350
  2. Yazar: CHABO SHABANI MKOKO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Derinleşme, Ekonomik Büyüme, Tanzanya, ARDL, Financial Deepening, Economic Growth, Tanzania, ARDL
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Finansal Derinleşmenin Tanzanya'daki Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi Bu çalışma, finansal derinleşmenin Tanzanya'nın ekonomik büyümesini nasıl etkilediğini incelemek amacıyla 1990–2023 dönemine ait yıllık verilerle Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) yaklaşımını kullanmaktadır. Temel ARDL modeli ile birlikte sınırlı ve sınırsız hata düzeltme modelleri kullanılarak kısa dönem dinamikleri ve uzun dönem denge ilişkileri analiz edilmektedir. Anlizlerden elde edilen sonuçlara göre geniş para arzı gecikmeli olarak olumlu etkiler gösterirken, sınır testi uzun vadeli istikrarlı bir ilişkiyi ortaya koymakta ve büyümenin temel belirleyicisi olarak özel sektöre verilen krediyi işaret etmektedir. Kısa dönem dinamikleri ise kredi genişlemesinin GSYH'yi hemen artırdığını göstermektedir. Buna karşın geniş para arzı başlangıçta çıktıyı azaltmakta, ardından olumlu etkiler yaratmaktadır. Dengeye uyum hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Etkili kamu harcamaları büyümeyi artırmakta, nüfus artışı ise doğrusal olmayan etkiler göstermektedir. Bu bulgulara dayanarak, Tanzanya'nın büyümesinin kredi kısıtı altında olduğu ve bu nedenle kredi erişimini artırmak için finansal sektörün reforme edilmesi, para arzı genişlemesinin başlangıçtaki daraltıcı etkilerini dengelemek için para politikasının yeniden düzenlenmesi ve uzun dönem dengeyi sağlamak üzere kurumsal yapının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Impact of Financial Deepening on Economic Growth in Tanzania This study utilizes an autoregressive distributed lag (ARDL) approach with annual data from 1990 to 2023 to investigate how financial deepening affects Tanzania's economic growth. We examine short-term dynamics and long-term equilibrium relationships using basic ARDL model alongside unrestricted and restricted error correction models. While broad money supply shows delayed beneficial impacts, bounds testing reveals a stable long-term relationship and identifies private sector credit as the main driver of growth. Short-term dynamics indicates that credit expansions boost GDP immediately, while broad money first decrease output before producing benefits. Adjustments to equilibrium occur quickly. Effective government spending increases growth, while population growth has nonlinear effects. Based on these findings, Tanzania's growth is credit-constrained, highlighting the necessity of reforming the financial sector to increase credit availability, adjust monetary policy to counteract the initial contractionary impacts of money supply expansion, and strengthen institutional frameworks for long-term equilibrium.