Uluslararası insancıl hukukta hedef belirleme ve sorumluluk
Target setting and responsibility in international humanitarian law
  1. Tez No: 964420
  2. Yazar: SELEN EZME YUMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYDİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Hedef, Silahlı Çatışmalar, Saldırı, Önlemler, Sivillerin Korunması, Uluslararası İnsancıl Hukuk, Military Target, Armed Conflict, Attack, Precautions, Protection of Civilian, International Humanitarian Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Silahlı çatışmalar, uluslararası hukukun evrensel barışı sağlamak ve korumak amacına bir tehdit olarak varlığını sürdürmektedir. Silahlı çatışmaların etkileri, özellikle teknolojik gelişmelerden nasibini alan silah teknolojisi nedeniyle, sivil yaşam alanlarına yayılmaktadır. Silahlı çatışma alanlarının ortasında kalan sivil unsurlar ise silahlı saldırıların hedefi haline gelebilmektedir. Bu noktada uluslararası insancıl hukukun silahlı çatışmalarda sivillerin ve sivil malların hedef haline gelmemesi için ortaya koyduğu kurallar önem arz etmektedir. Uluslararası insancıl hukuk, silahlı çatışmaların hukuka uygun olarak yürütülmesi için gerekli olan kuralları koyan bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı sivil-askeri hedef ayrımının yapılmasını ve saldırıların sadece askeri hedeflere yönelmesini ve de saldırı yapılmak istenen hedefin bu kurallara uygun belirlenmesinin ardından yapılacak bir saldırı sonucunda oluşması ihtimali bulunan yan hasarın engellenmesini veya en aza indirilmesini amaçlamaktadır. Silahlı çatışmalar esnasında askeri hedefe saldırı planlanması, saldırı yapılmasına karar verilmesi ve saldırıların icrası sırasında yerine getirilmesi gereken bazı uluslararası insancıl hukuk yükümlülükleri söz konusu olmaktadır. Sivillerin ve sivil malların korunması amacını içeren birtakım yükümlülükler, saldırı düzenlenme ihtimali bulunan alanların kontrolünü elinde bulunduran silahlı çatışma tarafı için de mevcuttur. 1949 Cenevre Sözleşmelerinin devamı niteliğinde olan 1977 Ek Protokolü I m. 57 ve 58, bu konularda alınması gereken ihtiyati tedbir yükümlülüklerini ele almaktadır. Bu çalışmada söz konusu kuralların içeriğinin uluslararası kamu hukuku bağlamında daha iyi anlaşılması ve inceleme konusu yapılan maddeler hakkında gerekli eleştirilerin yapılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Armed conflicts continue to exist as a threat to the aim of international law to ensure and protect universal peace. The effects of armed conflicts, especially due to the weapon technology that has been affected by technological developments, are spreading to civilian living spaces. Civilians in the middle of armed conflict areas can become the target of armed attacks. At this point, the rules set forth by international humanitarian law to prevent civilians and civilian property from becoming targets in armed conflicts are important. International humanitarian law is a branch of law that establishes the rules necessary for the lawful conduct of armed conflicts. This branch of law aims to distinguish between civilian and military targets, to ensure that attacks are directed only at military targets, and to prevent or minimize the potential collateral damage that may occur as a result of an attack after the target to be attacked is determined in accordance with these rules. During armed conflicts, there are certain international humanitarian law obligations that must be fulfilled during the planning of an attack on a military target, the decision to attack, and the execution of attacks. Certain obligations that include the protection of civilians and civilian property also exist for the party to the armed conflict that has control over areas where an attack is likely to take place. Articles 57 and 58 of the 1977 Additional Protocol I, which is a continuation of the 1949 Geneva Conventions, address the precautionary precautions obligations that must be taken in these matters. This study aims to better understand the content of the rules in question in the context of international public law and to make the necessary criticisms on the articles examined.