Uzaktan çalışma, örgütsel bağlılık ve iş-aile yaşam dengesi ilişkileri: Karşılaştırmalı KOSGEB ve banka personelleri analizi
Relationships between remote working, organizational commitment, and work-family life balance: A comparative analysis of KOSGEB and bank employees
  1. Tez No: 964445
  2. Yazar: KENAN SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, İş-Aile Yaşam Dengesi, Örgütsel Bağlılık, Mediatör Etki, Moderatör Etki, Remote Work, Work-Family Balance, Organizational Commitment, Mediator Effect, Moderator Effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, KOSGEB ve banka çalışanları üzerinde uzaktan çalışmanın işaile yaşam dengesi ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini incelemek; ayrıca iş-aile yaşam dengesi ile örgütsel bağlılığın bu ilişkilerdeki aracı ve düzenleyici rollerini belirlemektir. Araştırma kapsamında 529 katılımcıdan veri toplanmış olup, 268'i KOSGEB personeli, 261'i ise banka çalışanlarından oluşmaktadır. Yapılan korelasyon analizleri, uzaktan çalışma ile işaile yaşam dengesi ve örgütsel bağlılık arasında pozitif ancak zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. İş-aile yaşam dengesi ile örgütsel bağlılık arasında da benzer şekilde pozitif ve zayıf bir ilişki saptanmıştır. Moderatör (düzenleyici) analizler, iş-aile yaşam dengesi ve örgütsel bağlılığın uzaktan çalışma ile diğer değişkenler arasındaki ilişkide anlamlı moderatör etkilerinin olmadığını ortaya koymuştur. Öte yandan, mediatör (aracı) analizler, işaile yaşam dengesinin uzaktan çalışma ile örgütsel bağlılık arasında; örgütsel bağlılığın ise uzaktan çalışma ile iş-aile yaşam dengesi arasında aracı rol oynadığını göstermiştir. Bu bulgular, uzaktan çalışma uygulamalarının doğrudan etkilerinin sınırlı olduğunu, ancak iş-aile yaşam dengesi ve örgütsel bağlılık gibi psikososyal faktörler aracılığıyla çalışanların iş ve özel yaşamlarını dengeleyip kuruma bağlılıklarını artırabildiğini göstermektedir. Ayrıca demografik analizler, kadın çalışanların ve KOSGEB personelinin ilgili değişkenlerde farklılıklar sergilediğini ortaya koymuştur. Araştırmanın sonuçları, kurumların uzaktan çalışma uygulamalarını geliştirmesi yanında, çalışanların iş ve aile yaşamlarını dengeleyebilmeleri ve örgütsel bağlılıklarının artırılması için destekleyici politikalar geliştirmelerinin önemini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması, aile dostu uygulamalar ve kurum içi bağlılığı güçlendirecek ortamların sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of remote work on work-family balance and organizational commitment among KOSGEB and bank employees, as well as to determine the mediating and moderating roles of work-family balance and organizational commitment in these relationships. Data were collected from 529 participants, consisting of 268 KOSGEB personnel and 261 bank employees. Correlation analyses revealed positive but weak significant relationships between remote work and both work-family balance and organizational commitment. Similarly, a positive and weak relationship was found between work-family balance and organizational commitment. Moderation analyses showed no significant moderating effects of work-family balance and organizational commitment on the relationships between remote work and other variables. On the other hand, mediation analyses indicated that work-family balance mediates the relationship between remote work and organizational commitment, while organizational commitment mediates the relationship between remote work and work-family balance. These findings suggest that the direct effects of remote work are limited; however, psychosocial factors such as work-family balance and organizational commitment help employees balance their work and personal lives and increase their commitment to the organization. Additionally, demographic analyses revealed differences in these variables particularly among female employees and KOSGEB personnel. The results emphasize the importance of organizations improving remote work practices and developing supportive policies to help employees balance work and family life and enhance organizational commitment. In this context, the expansion of flexible working models, family-friendly practices, and environments that strengthen organizational commitment are recommended.