The influence of Pakistan's 1960's fashion and traditional attire on today's urban consumer buying behaviour
Pakistan'in 1960 modası ve geleneksel kıyafetlerinin günümüzün kentsel tüketici satın alma davranışına etkisi
- Tez No: 964493
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel giyim, 1960'lar modası, tüketici davranışı, öznel normlar, kültürel miras, Traditional attire, 1960s fashion, consumer behavior, subjective norms, cultural heritage
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma soruları, 1960'ların Pakistan modası ve geleneksel kıyafetlerinin günümüz kentsel tüketici tüketim kalıbı üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Planlı Davranış Teorisine dayanan çalışma, satın alma davranışını tahmin etmek için tutumlara, öznel normlara ve algılanan davranışsal kontrole odaklanmaktadır. N 300 Kentsel katılımcı yapılandırılmış anketi doldurdu ve testler, regresyon ve aracılık testleri gibi istatistiksel analizler kullanılarak çalıştırıldı. Bu araştırma, toplumun ve kültürlerin gerçek inancının davranış üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir ve öznel normun tüketici davranışı üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu sonucuna varılabilir. Öz yeterlilik, geleneksel giysilerin bulunabilirliği ve maliyeti açısından amaçlanan davranışla da ilişkilidir. Tutumların burada sosyal ve pragmatik faktörlerden daha düşük sıralarda yer aldığı, ancak çok önemli olduğu belirtilmelidir. Çalışma ayrıca, 1960'ların moda tekstilleri ve nakışlarının bu tür temalarının ve kalıplarının modern trendler olarak önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma, tarihin günümüz nüfusunun tüketim kalıplarını nasıl etkilediğini açıklayarak literatürdeki boşlukları doldurmaktadır. Sonuçlar, kentli vatandaşların artan ihtiyaç ve isteklerine yanıt olarak yerel kültürleri ve gelenekleri yenilemek ve sürdürmekle ilgilenen tasarımcılar, pazarlamacılar ve politika yapıcılar için uygulanabilir değer sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
These research questions aim at establishing the impact of Pakistani fashion and traditional dress of the 1960s on today's urban consumer consumption pattern. The study based on the Theory of Planned Behavior focuses on the attitudes, subjective norms, and perceived behavioral control to predict purchasing behavior. N 300 Urban participant's filled structured questionnaire, and tests were run using statistical analysis such as regression & mediation tests. This research shows that the actual belief of society and cultures has a significant impact on the behavior and it can be concluded that subjective norm has the largest effect on the consumer behavior. Self-efficacy is also correlated with the intended behavior with regard to availability and cost of traditional garment. It should be noted that attitudes rank lower here than social and pragmatic factors, yet they are very important. The study also emphasizes the relevance of such themes and patterns of the 1960s' fashion textiles and the embroidery as modern trends. This research fills the gaps in the literature by explaining how history influences the consumption patterns of the present population. The results provide applied value for designers, marketers and policy makers interested in renewing and maintaining local cultures and traditions in response to the increasing needs and desires of urban citizens.