Üniversite öğrencilerinin kendinden memnun olma, pozitif ruh sağlığı ve psikolojik sıkıntı düzeyleri
Self satisfaction, positive mental health and psychological distress levels of university students
  1. Tez No: 964549
  2. Yazar: İREM NAZİFE ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN UZDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kendinden memnun olma, Pozitif ruh sağlığı, Psikiyatri hemşireliği, Psikolojik sıkıntı, Üniversite öğrencileri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde kendinden memnun olma, pozitif ruh sağlığı ve psikolojik sıkıntı düzeyleri ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı-ilişki arayıcı desende olan bu çalışmanın evreni Erciyes Üniversitesi'nde lisans programlarına kayıtlı öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma 16 Eylül 2024 - 27 Aralık 2024 tarihleri arasında 843 öğrenci ile tamamlanmıştır. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Pozitif Ruh Sağlığı Ölçeği (PRSÖ), Psikolojik Sıkıntı Ölçeği (PSÖ) ve Kendinden Memnun Olma Ölçeği (KMOÖ) ile yüz yüze olarak toplanmıştır. Araştırma için etik kurul onayı, kurum izni ve katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam alınmıştır. Araştırmadaki öğrencilerin yaş ortalaması 20.87 ± 1.74 iken, %36.1'inin genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasındadır. Öğrencilerin PRSÖ, KMOÖ ve PSÖ puan ortalamaları sırasıyla 115.25 ± 16.90, 86.26 ± 21.58, 26.65 ± 8.38 olarak saptanmıştır. KMOÖ ve PRSÖ puan ortalaması arasında orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca, PSÖ ile hem PRSÖ hem de KMOÖ puanları arasında anlamlı negatif ilişkiler belirlenmiştir (p < 0.05). Kurulan aracılık modelinde PSÖ ile PRSÖ arasındaki direkt etki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup, bu ilişkide KMOÖ'nün aracılık rolünün yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin KMOÖ puanlarının %16,4'lük kısmı PSÖ ile, PRSÖ puanlarının ise %28,4'lük kısmı PSÖ ve KMOÖ ile açıklanmaktadır. Öğrencilerin PRSÖ ve PSÖ puanları orta düzeyde, KMOÖ puanları ise yüksek düzeyde bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinde kendinden memnun olmanın pozitif ruh sağlığı ile psikolojik sıkıntı arasındaki ilişkiye yüksek düzeyde aracılık ettiği belirlenmiştir. Aynı zamanda öğrencilerde psikolojik sıkıntının pozitif ruh sağlığı üzerinde doğrudan bir yordayıcı etkisi vardır. Üniversite öğrencilerinde kendinden memnuniyeti artırmaya yönelik yapılandırılmış müdahale programlarının geliştirilmesi önerilebilir. Psikolojik sıkıntıları azaltmak amacıyla, özellikle üniversite yaşamının ilk yılında olan öğrencilere yönelik psikolojik dayanıklılık, stresle başa çıkma ve duygusal farkındalık temelli müdahale programları yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the levels of self satisfaction, positive mental health and psychological distress in university students and the relationship between them. The population of this descriptive correlational study consisted of students enrolled in undergraduate programs at Erciyes University. The study was completed with 843 students between September 16, 2024, and December 27, 2024. Data were collected face-to-face using the Introductory Information Form, Positive Mental Health Scale (PMHS), Psychological Distress Scale (PDS), and Self Satisfaction Scale (3S). Ethics committee approval, institutional permission, and written informed consent were obtained from the participants. The mean age of the students in the study was 20.87 ± 1.74 years, and 36.1% of them had a grade point average between 3.00 and 3.49. The mean PMHS, 3S, and PDS scores of the students were 115.25 ± 16.90, 86.26 ± 21.58, and 26.65 ± 8.38, respectively. A moderate positive correlation was found between the mean 3S and PMHS scores.