İnsan serebellar korteksi hücre tiplerinin immunohistokimyasal karakterizasyonu
Immunohistochemical characterization of human cerebellar cortex cell types
  1. Tez No: 964645
  2. Yazar: VURAL TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: cortex cerebelli, immunohistokimya, histokimya, nörokimyasal belirteçler, Purkinje hücreleri, Cerebellar cortex, immunohistochemistry, histochemistry, neurochemical markers, Purkinje cells
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinirbilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Motor koordinasyon, denge ve bilişsel işlevlerde önemli rolleri olan cerebellum'un yetişkin insan dokularındaki hücrelerin nörokimyasal özellikleri üzerine yapılan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma, alandaki bu sınırlılığı aşmak ve cortex cerebelli'nin hücresel organizasyonunu ve fonksiyonel rollerini daha iyi anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Makroskobik bir patolojisi bulunmayan altı postmortem erişkin insan cerebellum'larının lobulus semilunaris inferior bölgesinden alınan kesitler kullanılarak Nissl boyaması ile genel hücresel mimari incelenirken; kalbindin (calbindin, Cb), kalretinin (calretinin, Cr), parvalbumin (Pv), glutamik asit dekarboksilaz 65/67 (GAD 65/67), nöronal nükleer protein (NeuN), kokain ve amfetaminle düzenlenen transkript (CART), veziküler glutamat transportu 1 (VGluT1), kolin asetil transferaz (ChAT) ve noradrenalin (NA) gibi belirteçler için de immunohistokimyasal boyamalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular, her bir belirtecin cortex cerebelli'nin farklı tabakalarında ve hücre tiplerinde spesifik ekspresyon paternleri gösterdiğini ortaya koymuştur. Cb, Purkinje hücrelerinde yoğun olarak ifade edilirken, Cr stratum moleculare'de ve stratum gangliosum'da Purkinje hücrelerinde gözlenmiştir. Pv, Purkinje hücreleri ve moleküler tabaka internöronlarında (MLI) tespit edilmiştir. GAD 65/67, Purkinje hücrelerinin ve diğer internöronların GABAerjik doğasını doğrulamıştır. NeuN, stratum granulosum nöronlarında ve beklenmedik bir şekilde Purkinje hücrelerinde güçlü bir ekspresyon göstermiştir. CART, stratum granulosum'daki liflerde, VGluT1 ise yosunsu ve paralel lif sinapslarında glutamaterjik aktiviteyi işaret etmiştir. ChAT, Purkinje hücrelerinde ve stratum moleculare'de gözlenirken NA ise tüm cortex cerebelli tabakalarında ekspresyonu izlenmiştir. Bu çalışma, literatürdeki bazı bulguları doğrulamış ve yeni gözlemler sunmuştur. Özellikle, Purkinje hücrelerinde gözlenen ChAT ekspresyonu ve CART'ın granüler tabakadaki immunoreaktivitesi, cerebellum'un fonksiyonel organizasyonuna dair yeni içgörüler sağlamakta ve bu hücrelerin potansiyel rollerini yeniden değerlendirmenin gerekliliğine işaret etmektedir. IV
Özet (Çeviri)
Immunohistochemical Characterization of Human Cerebellar Cortex Cell Types Motor coordination, balance, and cognitive functions are critically regulated by the cerebellum. Yet, studies on the neurochemical properties of cells in adult human cerebellar tissues remain limited. This study was conducted to overcome this limitation and better understand the cellular organization and functional roles of the cortex cerebelli. Sections taken from the inferior semilunar lobule of six postmortem adult human cerebellums without any macroscopic pathology were examined using Nissl staining to assess the general cytoarchitecture. Immunohistochemical staining was performed with the following markers: calbindin (Cb), calretinin (Cr), parvalbumin (Pv), glutamic acid decarboxylase 65/67 (GAD 65/67), neuronal nuclear protein (NeuN), cocaine- and amphetamine-regulated transcript (CART), vesicular glutamate transporter 1 (VGluT1), choline acetyltransferase (ChAT), and noradrenaline (NA). Findings revealed that each marker exhibited specific expression patterns in distinct layers and cell types of the cerebellar cortex. Cb was intensely expressed in Purkinje cells, while Cr was observed in the molecular and Purkinje cell layers. Pv was detected in Purkinje cells and molecular layer interneurons (MLIs). GAD 65/67 confirmed the GABAergic nature of Purkinje cells and other interneurons. NeuN showed strong expression in stratum granulosum neurons and, unexpectedly, in Purkinje cells. CART immunoreactivity was noted in fibers of the stratum granulosum, whereas VGluT1 marked glutamatergic activity in mossy and parallel fiber synapses. ChAT was observed in Purkinje cells and the stratum moleculare, and NA expression was detected across all laminas of the cerebellar cortex. This study both confirmed prior findings and provided novel observations. Notably, the expression of ChAT in Purkinje cells and CART immunoreactivity in the granular layer offer new insights into the functional organization of the cerebellum, suggesting the need to re-evaluate the roles of these cells.