Semantikanın psixolinqvistik problemləri (Türk və İngilis dillərində pedaqoji terminlərin müqayisəli təhlili əsasında)
Semantiğin psikolinguistik problemleri (Türkçe ve İngilizce pedagojik terimlerin karşilaştirmali analizi temelinde)
  1. Tez No: 964675
  2. Yazar: MEHMET ALİ CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN MəMMəDLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dilbilim, Semantik, Psikolinguistik, Türkçe ve İngilizce Dilleri, Pedagoji, Pedagojik Terimler, Linguistics, Semantics, Psycholinguistics, Turkish and English Languages, Pedagogy, Pedagogical Terms
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Azerice
  9. Üniversite: Baku Slavyan Universiteti
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Modern dilbilimin gelişiminde elde edilen başarılar ile psikoloji alanındaki ilerlemeler, semantik biliminin gelişiminde ve onun diğer bilim alanlarıyla ilişkilerinin oluşup güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde psikolinguistik, konusu itibarıyla dilbilimine, araştırma yöntemleri bakımından ise psikolojiye daha yakındır. Farklı psikolojik ekollerin etkisiyle ortaya çıkan psikolinguistik bilimi, dili kullanan insan fenomeninin ve dilin insanın konuşma etkinliğinin dinamik bir sistemi olarak incelenmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Modern semantik biliminin psikolinguistik problemlerinin çözümünün önemi, farklı dillerde mevcut olan terimlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi gerekliliği ve semantiğin psikolinguistik problemlerinin pedagojik terimlerin karşılaştırmalı analizi temelinde yeterince araştırılmamış olması, konunun güncelliğini belirleyen temel etkenlerdendir. Günümüzde dünyada konuşulan bütün diller az ya da çok diğer dillerle etkileşim içindedir. Türk dili de farklı dönemlerde yabancı kelimeleri bünyesine katmış, bunların birçoğu zamanla Türkçenin ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. İngilizceden Türkçeye birçok yeni kelime ve terim girmiş ve bunların bir kısmı neredeyse tamamen Türkleşmiştir.“Semantiğin Psikolinguistik Problemleri (Türkçe ve İngilizce Pedagojik Terimlerin Karşılaştırmalı Analizi Temelinde)”başlıklı bu yüksek lisans tezinin amacı, her iki dildeki pedagojik terimlerin karşılaştırmalı analizi yoluyla semantiğin psikolinguistik problemlerini belirlemektir. Araştırmada, İngilizce ve Türkçede söylenişleri farklı ancak anlamları aynı olan pedagojik terimler incelenmiş ve karşılaştırmalı biçimde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The achievements obtained in the development of modern linguistics and the advances in psychology play a significant role in the growth of semantic science and in the formation and strengthening of its connections with other scientific fields. Today, psycholinguistics, by its subject matter, is closer to linguistics, while in terms of research methods it is more closely related to psychology. Emerging from various psychological schools, psycholinguistics contributes to the study of the human phenomenon as a language bearer and to the investigation of language as a dynamic system of human speech activity. The importance of addressing the psycholinguistic problems of modern semantics, the necessity of conducting comparative analyses of terms existing in different languages, and the insufficient study of the psycholinguistic problems of semantics on the basis of the comparative analysis of pedagogical terms are among the key factors that determine the relevance of this topic. At present, all the world's languages are, to a greater or lesser extent, in contact with one or more other languages. The Turkish language, at various times, has incorporated foreign words into its structure, many of which have almost become an integral part of Turkish. A number of new words and terms have entered the Turkish language from English and, in many cases, have been fully assimilated. The purpose of the master's thesis entitled“Psycholinguistic Problems of Semantics (Based on a Comparative Analysis of Pedagogical Terms in Turkish and English)”is to identify the psycholinguistic problems of semantics through a comparative analysis of pedagogical terms in both languages. In the research, pedagogical terms in English and Turkish that differ in pronunciation but share the same meaning were examined and comparatively analyzed.