Hibrit savaşlarda yeni dönem: Yapay zekâ teknolojileri destekli psikolojik harekat
New era in hybrid wars: Psychological operations supported by artificial intelligence technologies
  1. Tez No: 964736
  2. Yazar: KADİR UZGUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGÜR TÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit Savaş, Yapay Zekâ, Psikolojik Harekât, Dezenformasyon, İstihbarat, Hybrid Warfare, Artificial Intelligence, Psychological Operations, Disinformation, Intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hibrit savaşlar, çağımızın ulusal güvenlik stratejileri açısından devrim niteliğinde ve çok boyutlu bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece askeri çatışmalarla sınırlı kalmamakla beraber; dijital ortamda yürütülen siber savaşlar, dezenformasyon kampanyaları, ekonomik baskılar ve psikolojik manipülasyonlar gibi unsurları da içeren bu yeni savaş biçimi; küresel güç dinamiklerini büyük ölçekte etkilemektedir. Bu tez; hibrit savaşların doğasını, gelişimini ve etkilerini araştırarak modern savaş anlayışındaki dönüşümü anlamaya çalışmaktadır. Yapay zekâ ve diğer destekleyici teknolojilerinin bu savaş biçimindeki rolü, klasik savaş konseptlerinin ötesine geçmekle, teknoloji ve insan zekasının harmanlanması ile güvenlik stratejilerini daha karmaşık hale getirmektedir. Özellikle bilgi savaşları, psikolojik operasyonlar ve siber güvenlik gibi alanlarda uygulanan yapay zekâ destekli sistemler, küresel güç odaklarının savaş stratejilerini yeniden tasarlamaktadır. Ayrıca tez içerisinde, psikolojik harekatın ve sosyal medya kullanımının hibrit savaşlardaki stratejik rolüne değinilmekte, bu savaş konseptinin toplumsal ve kültürel etkileri üzerine bilgiler verilmektedir. Rusya'nın 2016 yılındaki ABD Başkanlık Seçimine müdahalesi, Çin'in kuantum teknolojileri üzerine çalışmaları ve İran'ın siber saldırıları gibi somut olaylar üzerinden etkileri tezde incelenmiştir. Hibrit savaşlar, sadece askeri unsurların değil, aynı zamanda stratejik düşünme, insan kaynakları eğitimi ve uluslararası iş birliklerinin de önem kazandığı bir mücadele tarzı haline gelmiştir. Tüm bu nedenlerle; hibrit savaşların gelecekteki etkilerinin doğru bir şekilde analizinin sağlanması, devletlerin savunma stratejilerinin güçlendirilmesi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Özetle; hibrit savaşlar, geleneksel- klasik savaş anlayışlarının çok ötesinde, yeni teknolojilerin; siber savaşın, psikolojik manipülasyonların ve toplumsal etkileşimlerin iç içe geçtiği bir güvenlik tehdidini temsil etmektedir. Bu çalışma, hibrit savaşların evrimi üzerine önemli bulgular sunmakla ve bu tehditlere karşı geliştirilebilecek stratejilerin, sadece askeri değil; aynı zamanda kültürel, ekonomik ve diplomatik gibi birçok alanı kapsaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Hybrid wars have emerged as a revolutionary and multidimensional threat to the national security strategies of our age. This new form of warfare, which is not only limited to military conflicts, but also includes elements such as cyber wars, disinformation campaigns, economic pressures and psychological manipulations conducted in the digital environment, affects global power dynamics on a large scale. This thesis seeks to understand the transformation of modern warfare by exploring the nature, development and effects of hybrid warfare. The role of artificial intelligence and other supporting technologies in this form of warfare goes beyond classical warfare concepts and makes security strategies more complex by blending technology and human intelligence. Artificial intelligence-supported systems, especially in areas such as information warfare, psychological operations and cyber security, are redesigning the war strategies of global power centres. In addition, the thesis addresses the strategic role of psychological operations and the use of social media in hybrid wars, and provides information on the social and cultural effects of this war concept. The effects of Russia's intervention in the US Presidential Election in 2016, China's work on quantum technologies and Iran's cyber attacks are examined in the thesis. Hybrid wars have become a way of struggle in which not only military elements, but also strategic thinking, human resources training and international cooperation have gained importance. For all these reasons, ensuring an accurate analysis of the future effects of hybrid wars is of great importance in terms of strengthening the defence strategies of states. As a result, hybrid wars represent a security threat that goes far beyond traditional and classical warfare approaches, where new technologies, cyber warfare, psychological manipulations and social interactions are intertwined. This study presents important findings on the evolution of hybrid wars and emphasises that the strategies that can be developed against these threats should cover not only military but also cultural, economic and diplomatic fields.