Kaynaştırma eğitimine ilişkin öğretmen tutumlarını inceleyen yüksek lisans tezlerinin meta- analizi
A meta-analysis of master's theses examining teacher attitudes towards integrated education
  1. Tez No: 964766
  2. Yazar: MİHRİBAN TURHAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, Meta Analiz, Özel Eğitim, Sınıf Eğitimi, Inclusion Education, Meta Analysis, Special Education, Classroom Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kaynaştırma eğitimi, kapsayıcı eğitimin temel bileşenlerinden biri olarak öne çıkmakta ve bu alana yönelik yapılan çalışmaların sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma, kaynaştırma eğitimi alanında yapılan yüksek lisans tezlerini meta analiz yöntemiyle inceleyerek, alandaki genel eğilimleri ortaya koymayı ve kaynaştırma eğitiminin etkilerine ilişkin bütüncül bir değerlendirme sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında meta analize dahil edilecek tezlerin seçiminde, ilk olarak nicel veriler içermesi ve konuyla ilgili yeterli sayıda çalışma olmasına dikkat edilmiştir. Bunun yanında, çalışmaların belirlenen yıl kriterine uyması (2014-2024), ortak istatistiksel verileri (örneklem büyüklüğü, ortalama ve standart sapma) bulundurması gibi ölçütler de dikkate alınmıştır. Bu kriterler doğrultusunda, öğretmenlerin kaynaştırma uygulamalarına yönelik genel tutumlarını ele alan 13, kaynaştırma eğitimine dair öğretmen tutumlarını cinsiyet faktörüne göre inceleyen 23, aile veya yakın çevrede özel gereksinimli birey bulunma durumunun öğretmen tutumuna etkisi ile ilgili 11, kaynaştırma eğitimi alma durumunu konu alan 12 ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunma durumunu ele alan 12 yüksek lisans tezi araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler Comprehensive Meta-Analysis (CMA) ve Jamovi (MAJOR modülü) yazılımları kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda; öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik genel tutumları Cohen'in d sınıflandırmasına göre, büyük etki gösterirken; kaynaştırma eğitimine yönelik öğretmen tutumlarını etkileyebileceği öngörülen cinsiyet, ailede veya yakın çevrede özel gereksinimli birey bulunma durumu, öğretmenin kaynaştırma eğitimi alma durumu ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunma durumu değişkenlerinin tümünde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bu sonuçlar, alanyazında mevcut çalışmaların birbirinden farklı örneklem yapıları, bağlamları ve yöntemsel yaklaşımları nedeniyle ulaşılan bulgular arasında tutarsızlıklar görülebileceğine de işaret etmektedir. Kaynaştırma eğitimi ile ilgili çalışmalara bakıldığında genel itibariyle; tutumlar, kaynaştırma eğitiminin etkinliği, uygulama yöntemleri ve bu süreçte karşılaşılan zorluklar gibi konulara odaklanıldığı görülmektedir. Ancak bu alanla ilgili bütünsel bakış açısı kazandıracak araştırma sayısı sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle, kaynaştırma eğitimine ilişkin öğretmen tutumlarının daha geniş bir perspektiften ele alınması, uygulama süreçlerinin ve sonuçlarının daha etkili bir şekilde değerlendirilebilmesi için bu çalışma yürütülmüştür. Yapılan çalışmaların geleceğe ışık tutması için, kaynaştırma eğitimine dair bütünsel bir bakış açısı kazandıran akademik çalışmaların niteliği ve sayısı artırılabilir. Çalışmaların etki büyüklüğünü görmek adına meta analiz yöntemi tercih edilerek ulaşılan bulgular neticesinde, hizmet içi eğitim uygulamaları ve öğretim stratejileri de gözden geçirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Inclusionary education stands out as one of the basic components of inclusive education, and the number of studies conducted in this field is increasing day by day. This study aims to reveal the general trends in the field of inclusive education by examining master's theses conducted in the field with the meta-analysis method and to provide a holistic evaluation of the effects of inclusive education. In the selection of the theses to be included in the meta-analysis within the scope of the research, first of all, it was taken into consideration that they contained quantitative data and that there were sufficient studies on the subject. In addition, criteria such as the studies meeting the specified year criteria (2014-2024) and having common statistical data (sample size, mean and standard deviation) were also taken into consideration. In accordance with these criteria, 13 master's theses addressing the general attitudes of teachers towards inclusion practices, 23 examining teacher attitudes about inclusion education according to the gender factor, 11 on the impact of the presence of individuals with special needs in the family or close environment on teacher attitude, 12 on the status of inclusion education and 11 on the status of inclusion students in the classroom were included in the research. Data were analyzed using Comprehensive Meta-Analysis (CMA) and Jamovi (MAJOR module) software. As a result of the analyses, while teachers' general attitudes towards inclusive education have a great impact according to Cohen's d classification, no statistically significant differences were found in all variables of gender, the presence of individuals with special needs in the family or in the immediate environment, the teacher's participation in inclusive education, and the presence of inclusive students in the classroom, which are predicted to affect teacher attitudes towards inclusive education. These results also indicate that there may be inconsistencies in the findings due to the different sample structures, contexts and methodological approaches of the studies in the literature. When we look at the studies on inclusion education, it is seen that they generally focus on issues such as attitudes, the effectiveness of inclusion education, application methods and the difficulties encountered in this process. Therefore, this study was conducted in order to address teacher attitudes towards inclusion education from a broader perspective and to evaluate the implementation processes and results more effectively. In order for the studies to shed light on the future, the quality and number of academic studies that provide a holistic perspective on inclusion education can be increased. In order to see the effect size of the studies, the meta-analysis method is preferred and the findings are reviewed and necessary arrangements can be made by reviewing the in-service training practices and teaching strategies.