Farklı stok yoğunluklarında kuruma karidesi (Penaeus japonicus bate, 1888)'nin toprak havuzlarda gelişimi
Growth of kuruma shrimp (Penaeus japonicus bate, 1888) in ponds at different stockig rates
- Tez No: 96480
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Penaeus japonicus, stok yoğunluğu, büyüme, FCR, Penaeus japonicus, stocking rate, growth, FCR
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
n ÖZET FARKLI STOK YOĞUNLUKLARINDA KURUMA KARİDESİ (Penaeus japonicus Bate, 1888)'nin TOPRAK HAVUZLARDA GELİŞİMİ TÜRKMEN Gürel Doktora Tezi, Su Ürünleri ABD. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atilla ALPBAZ Temmuz 2000, 152 sayfa Bu çalışmada, farklı stok yoğunluklarının kuruma karidesi (Penaeus japonicus Bate, 1888)'nin gelişimi, yaşama oranı, yemden yararlanma oranı ve biomas artışı üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma Antalya Üi'nde PALMAR A.Ş.'nde yapılmaıştır. Çalışmada üç adet dikdörtgen (ölçüleri 6000, 7560, 6480 m2, su derinliği 1.5 m) toprak havuz 20 cm kalınlığında kum ile kaplanarak kullanılmıştır. Havuzlara PL27 aşamasındaki karides yavruları 15, 20 ve 25 karides/m2 oranlarında stoklanmıştır. Sıcaklık ve oksijen (DO) öçümleri günde iki kez, pH ve turbidite günde bir kez ve tuzluluk ölçümleri ise haftada bir kez yapılmıştır. Su değişim oranı üç havuz için günlük % 0-10 arasında uygulanmıştır. Yemleme sıklığı günde 6-3 kez arasında değişmiştir. Gübre olarak Amonyum nitrat kullanılmıştır. Havuzlardan ayda üç kez karides örneği alınıp ölçümleri yapılmıştır. 150 gün sonunda havuzlarda sırasıyla hasat ağırlıkları 16.11, 14.87 ve 12.49 g, yaşama oranlan % 77.16, 73.36 ve 64.25, FCR 3.31, 3.49 ve 4.17 ve toplam biomas 1118, 1654 ve 1298 kg olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT GROWTH OF KURUMA SHRIMP (Penaeus japonicus Bate, 1888) IN PONDS AT DIFFERENT STOCKING RATES TÜRKMEN, Gürel Thesis of Ph.D., Department of Aquaculture Supervisor: Prof Dr. Atilla ALPBAZ July 2000, 152 pages In this study, it was aimed that to search the effects of different stocking rates on the growth, survival rate, feed efficiency (FCR) and biomass gain of kuruma shrimp (Penaeus japonicus Bate, 1888). The study was carried out at PALMAR CO. in Antalya. Three rectangular ponds (size 6000, 7560, 6480 m2, water depth 1.5 m) were used. Prior to use, the ponds were covered with 20 cm-thick sand. The ponds were seeded with juvenile shrimp (PL27) at the rates of 15, 20 and 25 m2/shrimp. The temperature and oxygen (DO) were measured and recorded twice a day, pH and turbidity once a day and salinity once a week. The water exchange rates were 0-10 % daily for all ponds. Feeding frequency was changed from 6 to 3 times daily. Nitric Amonium was used as a fertilizer. Stocks were sampled three times in a month to determine the size. At the end of day 150, avarage final weights in the ponds were 16.11, 14.87 and 12.49 g; survival rates 77.16 %, 73.36 and 64.25; FCR 3.31, 3.49 and 4.17; and total biomass were found to be 1118, 1654 and 1298 kg, respectively.