Rotator manşet yaralanmasının adeziv kapsülit üzerindeki etkilerinin manyetik rezonans görüntüleme ile anatomik olarak incelenmesi
Anatomical examination of the effects of rotator cuff injury on adhesive capsulitis with magnetic resonance imaging
- Tez No: 965013
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR EMİNE ÇİÇEKCİBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Adheziv kapsülit, Manyetik rezonans görüntüleme, Morfoloji, Morfometri, Rotator manşet yaralanması, Adhesive capsulitis, Magnetic resonance imaging, Morphology, Morphometry, Rotator cuff injury
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, rotator manşet yaralanmasının adheziv kapsülit üzerindeki etkilerinin manyetik rezonans görüntüleme ile anatomik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan (2021–2024 yılları arasında) adheziv kapsülit ön tanısı ve adheziv kapsülit ile cerrahi müdahale gerektirmeyen rotator manşet yaralanması ön tanısı konulmuş olgulara ait manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Yaşları 14–86 arasında toplam 200 bireyin (78 erkek, 122 kadın) görüntüleri incelendi. Hastalar, yalnızca adheziv kapsülit tanısı olanlar (Grup 1) (41 erkek, 59 kadın) ve adheziv kapsülit ile cerrahi gerektirmeyen rotator manşet yaralanması tanısı olanlar (Grup 2) (37 erkek, 63 kadın) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Adheziv kapsülite ait radyolojik tanı morfometrik verileri ve tanı kriterleri cinsiyete, lateralizasyona, gruplara, yaşa ve rotator manşet yaralanma tiplerine göre değerlendirildi. Cinsiyet ile rotator intervalde yumuşak doku kalınlığı ve lig. coracohumerale kalınlığı arasında anlamlı farklılık bulunmazken (p>0.05); aksiller poş kalınlığı arasında anlamlı farklılık bulundu (p0.05). Yaş ile aksiller poş kalınlığı, rotator intervalde yumuşak doku kalınlığı ve lig. coracohumerale kalınlığı arasında negatif yönde ilişki bulundu. Yaş arttıkça m. supraspinatus'un parsiyel yapı içi ve parsiyel artiküler şekilde yırtılmasında artış gözlendi. Sonuç olarak; rotator manşet yaralanmasının, adheziv kapsülit tanı kriterlerinden biri olan aksiller poş kalınlığının artmasına özellikle neden olduğu tespit edildi. Adheziv kapsülit tanı kriterlerinden olan yumuşak doku obliterasyonu varlığı her iki grupta da %100 oranında gözlenirken, m. biceps brachii tendon sıvı ve sinyal artışında belirgin bir farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of rotator cuff injury on adhesive capsulitis anatomically using magnetic resonance imaging. Magnetic resonance imaging (MRI) records of cases with a preliminary diagnosis of adhesive capsulitis and a preliminary diagnosis of rotator cuff injury without the need for surgical intervention, which were found in the archives of the Department of Radiology at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital (between 2021 and 2024), were retrospectively evaluated. A total of 200 individuals (78 males, 122 females) aged 14–86 were included in the study. Patients were divided into two groups: those with only adhesive capsulitis (Group 1) (41 males, 59 females) and those with adhesive capsulitis and rotator cuff injury not requiring surgery (Group 2) (37 males, 63 females). Radiological diagnostic morphometric data and diagnostic criteria for adhesive capsulitis were evaluated according to gender, lateralization, groups, age, and rotator cuff injury types. There was no significant difference between gender and soft tissue thickness in the rotator interval and coracohumeral ligament thickness (p>0.05); however, there was a significant difference in axillary pouch thickness (p0.05). A negative correlation was found between age and axillary pouch thickness, soft tissue thickness in the rotator interval, and coracohumeral ligament thickness. As age increased, an increase was observed in partial intra-articular and partial articular tears of the supraspinatus muscle. In conclusion, rotator cuff injury was found to be a significant cause of increased axillary pouch thickness, one of the diagnostic criteria for adhesive capsulitis. The presence of soft tissue obliteration, another diagnostic criterion for adhesive capsulitis, was observed in 100% of both groups, while no significant difference was observed in fluid and signal increase in the m. biceps brachii tendon.