Balık etinde listeria monocytogenes'in bakteriyolojik yöntemle belirlenmesi ve EIA yöntemi ile karşılaştırılması
Identification of listeria monocytogenes in fish by bacteriological culture methods and compare with EIA methods
  1. Tez No: 96507
  2. Yazar: OSMAN ÇENET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ZEKİ ŞENGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: fish, L. monocytogenesis, EIA, bacteriologic culture
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
m ÖZET BALIK ETİNDE Listeria monocytogenes1!!! BAKTERİYOLOJİK YÖNTEMLE BELİRLENMESİ VE EIA YÖNTEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI ÇENET, Osman Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ahmet Z. ŞENGİL Şubat 2000, 62 sayfa Listeria monocytogenes, deniz ürünleri gibi gıdalardan izole edilmekte olup, gıda ile bulaşan hastalıklara neden olabilmektedir. L. monocytogenes'in izolasyonu ve identifikasyonu için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bakteriyolojik kültür yönteminde, hem izolasyon hem de identifikasyon aşamaları uzun süreler almaktadır. Bu nedenle hızlı, duyarlı ve her yerde kullanılabilen yöntemlerin geliştirilmesi için çeşitli araştırmalar da yapılmaktadır. Hızlı ve tanı koydurucu yöntemler arasında gıda maddelerinden Listeria türlerini tesbit eden immünolojik testlerin sonuçları, mikrobiyolojik kültür yöntemi sonuçları ile karşılaştırılmıştır. EIA yöntemi hızlı, kolay uygulanabilir ve duyarlı bir test olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmada, 33 adet Alabalık flatosundan USDA yöntemine göre, bakteriyolojik kültür yapılmış ve EIA yöntemi ile de L. monocytogenes'in spesifik antijenleri araştırılmıştır. İzolasyon çalışmasında örneklerden Listeria türü bakteri saptanmamıştır. Buna karşılık EIA testlerinden 3 (%9.1) flato örneğinde L. monocytogenes antijen pozitifliği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV Anahtar sözcükler : Balık, Listeria monocytogenes, EIA, bakteriyolojik kültür ABSTRACT IDENTIFICATION OF Listeria Monocytogenes IN FISH by BACTERIOLOGICAL CULTURE METHODS and COMPARE with EIA METHODS ÇENET, Osman Ph D. Thesis, Fishery Dept. Supervisor : Assoc. Doç. Dr. Ahmet Z. ŞENGİL February 2000, 62 pages Listeria monocytogenesis has been isolated from a variety foods including the marine products that caused to outbreaks of food - borne diseases. A variety of procedures are used for isolation and identification of L. monocytogenes. Bacteriological culture methods are laborious and time consuming. For this, some rapid, sensitive and useful methods has been developed. EIA method is accepted more sensitivei rapid and useful than culturural methods. İn this study, Listeria monocytogenes has detect from 33 fish flato samples according to culture methods' procedures recommended by the USDA and were compared for L. monocytogenes antigens vith the EIA procedure. There was not any Listeria spp. in culture. On the other hand, 3 samples ( %9,1) were found to be positive in EIA