Amatör futbol kulüplerindeki yönetici, antrenör ve sporcuların değişime karşı direnç düzeylerinin başarılı olma durumuna etkisinin incelenmesi
Examining the effect of resistance to change levels of managers, coaches and athletes in amateur football clubs on their success
- Tez No: 965208
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞENTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Değişim, direnç, futbol, spor yönetimi, Değişime direnç, Kulüp yöneticileri, Spor, Change, resistance, soccer, sports management, Resistance to change, Club managers, Sports, Sport management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, amatör futbol kulüplerindeki yönetici, antrenör ve sporcuların değişime karşı direnç düzeylerinin başarılı olma durumuna etkisinin incelenmesi için yapılmıştır. Araştırma, nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiş ve betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu kolayda örneklem yöntemi kullanılarak gönüllülük esasına göre katılmaları sağlanan Denizli ilindeki amatör futbol kulüplerinin yönetici, antrenör ve sporcuları içerisinden ulaşılan 289 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Oreg (2003) tarafından geliştirilen Değişime Direnç Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 17 madde ve dört boyutu alt boyuttan (1. Alışkanlık arayışı, 2. Duygusal tepki, 3. Kısa süreli odaklanma, 4. Bilişsel katılık) oluşmaktadır. Araştırmanın verileri 2024 Aralık – 2025 Şubat ayları arasında toplanmış ve araştırmanın giriş ve genel bilgiler bölümü yazılmaya başlanmıştır. 2025 Mart ayında toplanan verilerin istatistiksel analizi yapılmış ve Nisan ayında araştırmanın bulguları yazılmıştır. Ölçek Denizli Süper Amatör Futbol Liginde (SAL) yer alan kulüplerinin yönetici, antrenör ve sporcularına uygulanmıştır. Araştırmaya 16 takım dahil edilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin analizleri yapılırken SPSS 25.0 paket programı kullanılmış, elde edilen verilerin aritmetik ortalamaları, standart sapma ve standart hataları ile minimum ve maksimum değerleri hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermedikleri değerlendirilirken çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri dikkate alınmış, değerlerin -1.5 ile +1.5 aralığında yer aldığı görülerek normallik varsayımının karşılandığı düşünülmüş ve verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Değişkenlerden katılımcıların yaş, eğitim düzeyi ve görev türü değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), gelir durumunun değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon analizi uygulanmış, anova testi sonuçlarında anlamlı fark gösteren sonuçlarda farkın nereden kaynaklandığını belirlemek için ise Tukey post-hoc testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarında, yaş değişkenine göre Değişime Direnç Ölçeğinin duygusal tepki boyutunda, görev türüne göre duygusal tepki ve bilişsel katılık boyutlarında, eğitim durumuna göre duygusal tepki boyutunda ve gelir durumuna göre de duygusal tepki boyutunda anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effect of resistance to change levels of managers, coaches and athletes in amateur football clubs on their success. The research was conducted using quantitative method and descriptive survey model was adopted. The study group of the research consists of 289 people reached among the managers, coaches and athletes of the amateur football clubs in Denizli province, who were provided to participate on a voluntary basis by using the convenience sampling method. Personal Information Form and Resistance to Change Scale developed by Oreg (2003) were used as data collection tools. The scale consists of 17 items and four sub-dimensions (1. Routine seeking, 2. Emotional reaction, 3. Short-term focus, 4. Cognitive rigidity). The data were collected between December 2024 and February 2025 and the introduction and general information section of the study was started to be written. In March 2025, the statistical analysis of the collected data was made and the findings of the research were written in April. The scale was applied to the managers, coaches and athletes of the clubs in Denizli Super Amateur Football League (SAL). 16 teams were included in the study. SPSS 25.0 package program was used to analyze the data obtained in the study, and arithmetic averages, standard deviations, standard errors, minimum and maximum values were calculated. Skewness and kurtosis values were taken into consideration while evaluating whether the data showed a normal distribution or not, and it was seen that the values were in the range of -1.5 to +1.5 and it was thought that the normality assumption was met and parametric tests were used in the analysis of the data. One-way Analysis of Variance (ANOVA) was used to evaluate the participants' age, education level and job type, Pearson Correlation analysis was used to evaluate the income status, and Tukey post-hoc test was applied to determine the source of the difference in the results showing a significant difference in the ANOVA test results. In the results of the research, significant differences were found in the emotional reaction dimension of the Resistance to Change Scale according to age, in the emotional reaction and cognitive rigidity dimensions according to job position type, in the emotional reaction dimension according to educational status and in the emotional reaction dimension according to income status.