Öğretmen olarak okul müdürü karşısında öfke duygusunu saklamanın nedenleri ve sonuçları
The causes and consequences of hiding anger towards the school principal as a teacher
- Tez No: 965265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul müdürleri, öğretmenler, öfke, duygusal emek, School principals, teachers, anger, emotional labor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsan, duygu ve düşünceleriyle bir bütündür. Duygular, bireylerin davranışlarını yönlendiren ve şekillendiren temel unsurlardan biridir. İş hayatında ise, duyguların etkisi daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Özellikle insan etkileşiminin yoğun olduğu eğitim kurumlarında, duygu yönetiminin önemi artmaktadır. Okullarda, personelin duygularını düzenlemesi ve aynı zamanda uygun duyguları sergileyerek duygusal emek göstermesi beklenir. Bu sayede, okulda olumlu bir iklim oluşturulması ve eğitim-öğretim süreçlerinin olumlu bir şekilde şekillendirilmesi hedeflenir. Bu araştırma, öğretmenlerin okul müdürlerine karşı öfke duygularını gizleme nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. On iki öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırma, nitel araştırma metodolojisinin çoklu durum çalışması deseni kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama ve analiz süreçleri sonunda elde edilen bulgular, kapsamlı bir içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Maksimum çeşitlilik örneklemesiyle seçilen katılımcılar, cinsiyet ve okul düzeylerine göre dengelenmiştir. Uzman görüşü ve üye kontrolu geçerlik önlemleri göz önünde bulundurularak analiz sonuçlarının geçerliği artırılmıştır. Bu sistematik yaklaşım, öğretmenlerin öfke duygularını gizleme neden ve sonuçlarını derinlemesine anlamayı mümkün kılmıştır. Araştırmada, katılımcı öğretmenlerin müdürlere karşı öfkelerini saklama nedenleri korku, kişilik özellikleri, stratejik düşünme, sonucun değişmeyeceği düşüncesi, statü farkı, tecrübesizlik ve okulda huzuru bozmaktan çekinme olarak belirlenmiştir. Öfkelerini saklama sonuçları ise psikolojik sorunlar, ailevi sorunlar, suçluluk hissetme, içsel çatışma, değersiz hissetme, motivasyon düşüklüğü, müdürden uzak durma, kasıtlı düşük performans gösterme ve iş doyumunda azalma olarak kategorize edilmiştir. Araştırmanın bulguları, katılımcı öğretmenlerin duygusal ifadelerini yönetmelerinin, hem bireysel hem de örgütsel dinamikler tarafından şekillendirildiğini göstermekte olup, öğretmenlerin duygularını rahatça ifade edebileceği ve korunacakları bir okul kültürü oluşturulması, hem öğretmen tatmini hem de okulun genel başarısı için kritik görülmektedir. Araştırma eğitim politikalarının, öğretmenlerin iş güvencesi ve çalışma koşullarını geliştirmeye yönelik stratejiler geliştirmesi, duygusal ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çeşitli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings are a whole with their emotions and thoughts. Emotions are fundamental elements that guide and shape individuals' behaviors. In the workplace, the role of emotions becomes even more pronounced. Especially in educational institutions, where human interaction is intense, the importance of emotion management increases. School staff are expected to regulate their emotions and demonstrate emotional labor by expressing appropriate emotions. This aims to create a positive climate in the school and to positively shape the educational processes. This research aims to uncover the causes and consequences of teachers hiding their feelings of anger toward school principals. This study, which involved twelve teachers, was carried out using a multiple case study design within qualitative research methodology. The findings from the data collection and analysis processes were evaluated through a comprehensive content analysis. Participants selected through maximum variation sampling were balanced across gender and school levels. The validity of the analysis outcomes was enhanced by considering expert opinions and member checks. This systematic approach allowed for a deep understanding of the reasons and consequences of teachers concealing their anger. The study identified fear, personality traits, strategic thinking, the belief that the outcome will not change, status differences, inexperience, and the reluctance to disturb the peace at school as reasons for hiding anger toward principals. The consequences of hiding anger were categorized as psychological issues, family problems, feelings of guilt, internal conflict, feelings of worthlessness, decreased motivation, avoidance of the principal, intentional low performance, and reduced job satisfaction. The findings indicate that the management of teachers' emotional expressions is shaped by both individual and organizational dynamics, underlining the critical need for creating a school culture where teachers can freely express and feel protected. The study suggests that educational policies should focus on developing strategies to improve job security and working conditions for teachers and meet their emotional needs.