IL-37-Kaspaz-1 yolağı proteinlerinin sağlıklı ve periodontitisli bireylerde dişeti oluğu sıvısındaki seviyelerinin araştırılması
Investigation of IL-37–Caspase-1 pathway protein levels in the gingival crevicular fluid of healthy and periodontitis patients
- Tez No: 965553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN KARATAŞ, DOÇ. DR. MEHMET MURAT TAŞKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, IL-37, Kaspaz-1, Smad3, PTPN1, NF-κB, DOS, ELİSA, Periodontitis, IL-37, Caspase-1, Smad3, PTPN1, NF-κB, GCF, ELISA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Periodontitis, periodontal dokuların mikrobiyal dental biyofilm kaynaklı enfeksiyonuna karşı gelişen konak bağışıklık cevabının dengesizliği sonucu ortaya çıkan, yıkıcı ve kronik enflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, IL-37–Kaspaz-1 yolak proteinlerinin periodontal enflamasyonla ilişkisini değerlendirmek ve bu proteinlerin dişeti oluğu sıvısındaki (DOS) düzeylerini sağlıklı bireyler ile farklı şiddette periodontitis hastalarında karşılaştırmaktır. Çalışmaya Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvuran, sistemik olarak sağlıklı ve 35–50 yaş aralığındaki bireyler dahil edilmiştir. Katılımcılar, klinik ölçümlere göre üç gruba ayrılmıştır: sağlıklı grup (Grup S), Derece B periodontitis (Grup B) ve Derece C periodontitis (Grup C). Tüm bireylerden elde edilen DOS örneklerinde IL-37, Kaspaz-1, Smad3, PTPN1 ve NF-κB protein düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlenmiş; klinik parametreler (Pİ, Gİ, CD, KAS) ile birlikte istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgulara göre, IL-37 düzeyleri periodontitisli bireylerde sağlıklı bireylere göre daha düşük bulunmuş ve bu düşüş hastalığın şiddeti ile ters orantılı olmuştur. Kaspaz-1 düzeylerinde gruplar arası anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Smad3 düzeyleri açısından yalnızca Derece B ve Derece C grubu arasında anlamlı farklılık bulunurken (p0,05).
Özet (Çeviri)
Periodontitis is a destructive and chronic inflammatory disease that results from a dysregulated host immune response to microbial dental biofilm. The aim of this study was to evaluate the relationship between IL-37–Caspase-1 pathway proteins and periodontal inflammation and to compare the levels of these proteins in gingival crevicular fluid (GCF) among healthy individuals and patients with varying degrees of periodontitis. The study included systemically healthy individuals aged between 35 and 50 who applied to the Periodontology Department of Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Dentistry. Participants were divided into three groups based on clinical measurements: a healthy group (Group S), Grade B periodontitis group (Group B), and Grade C periodontitis group (Group C). Protein levels of IL-37, Caspase-1, Smad3, PTPN1, and NF-κB were analyzed using the ELISA method in GCF samples collected from all individuals. Clinical periodontal parameters (PI, GI, PD, CAL) were also recorded and statistically analyzed. The results showed that IL-37 levels were significantly lower in individuals with periodontitis compared to healthy individuals, and this decrease was inversely proportional to disease severity. Caspase-1 levels did not differ significantly between groups (p>0.05). While Smad3 levels showed a significant difference only between the Grade B and Grade C groups(p0.05).