Migren hastalarının talamik nükleuslarının MR görüntülerinden volümetrik değerlendirilmesi
Volumetric evaluation of migraine patients' thalamic nuclei from MR images
  1. Tez No: 965691
  2. Yazar: UTKU UMUR CAN AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SABRİ CIĞALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Nöroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Neurology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nuclei thalami, migren, Freesuefer Segment Thalamic Nuclei modülü, DeepThalamus, Nuclei thalami, migraine, FreeSurfer Segment Thalamic Nuclei module, DeepThalamus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cam Bilimi ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmamızda migren hastalarının nuclei thalami'sinin manyetik rezonans görüntülerinden volümetrik değerlendirilmesi hedeflendi. Çalışmamızın retrospektif kesitsel bir tasarımı vardır. Yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş, 19-71 yaş aralığındaki kişilerden elde edilmiş manyetik rezonans görüntüleri kontrol grubunda 64 manyetik rezonans görüntüsü ve hasta grubunda 64 manyetik rezonans görüntüsü olacak şekilde çalışmamıza dahil edildi. THOMAS nükleuslarının FreeSurfer Segment Thalami modülü'ndeki karşılığı olan nükleusların hacimleri FreeSurfer Segment Thalamic Nuclei modülüyle kontrol ve migren gruplarında ölçüldü. İntrakraniyel hacim değerleri ise Freesurfer ile ölçüldü. Nükleusların hacimlerinin intrakraniyel hacimlerine oranları hesaplandı. THOMAS nükleuslarının DeepThalamus'taki karşılığı olan nükleusların hacimleri ve hacimlerinin intrakraniyel hacimlerine oranları DeepThalamus ile migren grubunda ölçüldü. FreeSurfer Segment Thalamic Nuclei modülüyle hasta ve kontrol grubunda ölçülen hacim ve hacimlerinin intrakraniyel hacme oranları Mann Whitney U testi ile karşılaştırıldı. Hasta grubunda FreeSurfer Segment Thalamic Nuclei modülüyle ve DeepThalamus ile ölçülmüş hacim ve hacmin intrakraniyel hacme oranı değerleri Wilcoxon işaret testi ile karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmalar sonucunda bazı nükleuslarda istatiksel olarak anlamlı farklar (p < 0,05) saptandı. Çalışmamızda elde edilen veriler migren hastalığıyla nuclei thalami'nin hacimleri arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is the volumetric evaluation of nuclei thalami in migraine patients. This study has a retrospective and cross-sectional design. The subjects of this study are age and sex matched between control and migraine groups and are aged between 19-71 years old. We included 64 subject's magnetic resonance images from control group and 64 subject's magnetic resonance images from migraine group. In control and migraine groups nuclei volumes for THOMAS nuclei's counterparts in Freesurfer Segment Thalamic Nuclei module were measured by Freesurfer Segment Thalamic Nuclei, and the intracranial volumes were measured with Freesurfer. The ratios of nucleus volume to intracranial volume were calculated. In migraine group THOMAS nuclei's counterparts in DeepThalamus were measured by DeepThalamus by the nuclei volumes and by the ratio of the nuclei volumes to the intracranial volume. Values measured by FreeSurfer Segment Thalamic Nuclei in control and migraine groups were compared using Mann Whitney U test. Values in the migraine group measured by the FreeSurfer Segment Thalamic Nuclei module and the values in the migraine group measured by DeepThalamus were compared using Wilcoxon signed-rank test. There were statistically significant (p < 0.05) results in some nuclei. Our study will contribute to understanding of the connection between nuclei thalami's volumes and migraine.