Development of computer controlled spectrofluorometer
  1. Tez No: 9657
  2. Yazar: MONER HAMADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spektroflorometre, Bilgisayar kontrollü sistem, Se tayini, Elipsoidal ayna ANABİLİM SAYISAL KODU 405.03.01 vıı, Spectrofiuorometer, Computer controlled, Se determination, Ellip soidal mirror, SCIENCE KOD. 405.03.01
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET bilgisayar kontrollü spektroflorometre geliştirilmesi HAMADA, Moner Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bolümü Fen- Edebiyat Fakültesi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Gökmen Haziran 1990, 79 sayfa Bu çalışmanın amacı, bilgisayar kontrollü bir spektroflorometreyi laboratu varda kurup geliştirmektir. Bu sistem bir çift monokromatör, ışık sürecini kontrol eden optik bileşenler ve bilgisayardan oluşmaktadır, iki monokro matörden biri uyarma ışığını seçmek diğeri ise floresans ölçmek için kul lanılmaktadır. Ölçümlerin hassasiyetini arttırmak için geliştirilen elipsoidal ayna lüminisans ışılması ile beraber uyarıcı ışık kaynağının ışık toplama kapasitesini de arttırmaktadır. Optik sistem Apple ile mikroişlemcisine analog-digital, digital- analog ve zaman sayıcı 8-bitlik bir ara bağlantı kartı ile bağlanmıştır. Geniş band ışıması sağlayan halojen lambası ışığı mekanik biçici yardımı ile kesiklenmektedir.Sistemin optimizasyonu fluorosein çözeltisi ile yapılmış, gözlenebilme sınırı 0.14 ng/mL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda, civa lambası kullanılarak, fluoresans ışıması yayan selenyum bileşiklerinde eser miktar tayini yapılmış, gözlenebilme sınırı 2.2 ng/mL olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF COMPUTER CONTROLLED SPECTROFLUOROMETER HAMADA, Moner M.S. in Chemistry, Chemistry Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ali Gökmen June 1990, 79 pages The purpose of this study is to construct and develop a computer controlled spectrofluorometer instrument. The system consists of two monochromators, one for excitation light wavelength selection, other fluorescence emission measure ment, light processing optics and a computer to control the system. The data is synchronously acquired with a chopped light source. An ellipsoidal mirror is constructed to increase the light collection efficiency of excitation source. The optical system has been interfaced to an Apple He microcomputer via an interface card containing an eight-bit Analog-to-Digital converter, an eight-bit Digital-to- Analog converter, and a counter/timer chip. A continuum halogen lamp was modulated with a rotating single-disk type chopper. Optimization of system is done with fluorescein solution and the detection limit is found to be 0.14 ng/mL. IVMoreover, a mercury lamp (black light) is used to measure the trace amounts of selenium by using a florescent Se solution and detection limit is found to be 2.2 ng/mL.