Digital media and cultural identity: Representation of far Eastern cuisine in Netflix
Dijital medya ve kültürel kimlik: Netflix'te Uzak Doğu mutfağının temsili
- Tez No: 965703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI ÇETİN GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Uzak Doğu Mutfağı, Dijital Medya, Kültürel Kimlik, Yemek Temsili, Kültürel Semboller, Kültürel Analiz, Yemek Kültürü, Görsel ve İşitsel Unsurlar, Belgesel Serisi, Far Eastern Cuisine, Digital Media, Cultural Identity, Food Representation, Cultural Symbols, Cultural Analysis, Food Culture, Visual and Auditory Elements, Documentary Series
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, dijital medyada kültürel kimliklerin temsilini araştırıyor ve Netflix'teki Street Food: Asia belgesel dizisinde Uzak Doğu mutfağına odaklanıyor. Dijital medya platformları, özellikle de yayın hizmetleri, küresel kültür algılarını şekillendirdiğinden, bu çalışma kültürel kimliklerin yiyecek temsili aracılığıyla nasıl oluşturulduğunu ve yayıldığını araştırıyor. Araştırma, belgesel dizisinde kullanılan görsel ve işitsel öğeleri çözümlemek için semiyotik analiz kullanıyor ve Uzak Doğu mutfağının tasvirine katkıda bulunan kültürel sembolleri ve işaretleri inceliyor. Tez, kültürel kimliklerin yiyecek aracılığıyla nasıl temsil edildiğini anlamayı ve Uzak Doğu mutfağının küresel erişimini vurgulamayı amaçlıyor. Temel soruları ele alıyor: Uzak Doğu mutfağı Netflix içeriğinde nasıl temsil ediliyor? Dijital medyada Uzak Doğu mutfağıyla hangi kültürel semboller ilişkilendiriliyor? Bu mutfağın temsilinde hangi görsel ve işitsel öğeler kullanılıyor? Uzak Doğu mutfağı yayın hizmetlerinde hangi kültürel bağlam aracılığıyla tasvir ediliyor? Street Food: Asia belgeselinde Uzak Doğu mutfağının temsilini inceleyerek, bu çalışma özellikle yiyecek kültürüyle ilişkili olarak dijital medyada kültürel kimlik üzerine büyüyen araştırma gövdesine katkıda bulunuyor. Tez, küresel kültürel anlatıları şekillendirmede akış platformlarının rolünü vurgular ve dijital medyada yiyecek temsilleri aracılığıyla kültürel kimliklerin nasıl iletildiğine dair kapsamlı bir anlayış sağlar. Bu araştırmanın bulgularının medya çalışmaları, kültürel analiz ve dijital platformların kültürel içeriğin küresel yayılımını nasıl etkilediğine dair daha geniş bir anlayış için çıkarımları vardır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the representation of cultural identities in digital media, focusing on Far Eastern cuisine in the Street Food: Asia documentary series on Netflix. As digital media platforms, particularly streaming services, shape global perceptions of culture, this study explores how cultural identities are constructed and disseminated through food representation. The research employs semiotic analysis to decode the visual and auditory elements used in the documentary series, examining the cultural symbols and signs that contribute to the portrayal of Far Eastern cuisine. The thesis aims to understand how cultural identities are represented through food, emphasizing in global reach of Far Eastern cuisine. The study addresses several key questions: How is Far Eastern cuisine represented in Netflix content? What cultural symbols are associated with Far Eastern cuisine in digital media? Which visual and auditory elements are used in the representation of this cuisine? Through which cultural context is Far Eastern cuisine depicted in streaming services? By examining the representation of Far Eastern cuisine in Street Food: Asia documentary, this study contributes to the growing body of research on cultural identity in digital media, specifically in relation to food culture. The thesis emphasizes the role of streaming platforms in shaping global cultural narratives and provides a comprehensive understanding of how cultural identities are transmitted through food representations in digital media. The findings of this research have implications for media studies, cultural analysis, and the broader understanding of how digital platforms influence the global dissemination of cultural content.